Travanj - mjesec zatvaranja EPK u Rijeci

22.03.2021.

17:19

Autor: Hina

Otvorenje EPK, Rijeka, 2020.

Otvorenje EPK, Rijeka, 2020.

Foto: Josip Regović / PIXSELL

Umjesto jednokratne manifestacije zatvaranja Europske prijestolnice kulture u Rijeci odlučeno je da cijeli travanj bude mjesec zatvaranja, izvijestila je u direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota.

Na konferenciji za novinstvo u RiHubu u Kregar Šegota i ravnatelji gradskih ustanova u kulturi te čelne osobe udruga predstavili su pedesetak događanja različitih kulturno-umjetničkih formi, planirana za travanj. No, istaknuto je, izvođenje tog programa ovisi o razvoju epidemiološke situacije.

Najava programske završnice EPK u travnju 2021.

Najava programske završnice EPK u travnju 2021.

Foto: EPK Rijeka 2020 / HRT

Kregar Šegota najavila je da program u travnju počinje izložbom fotografija Retrovizor u Exportu na Delti, koja dokumentira brojne značajne trenutke EPK protekle godine.


Izdvojila je i otvaranje instalacija u sklopu programskog pravca Lungomare Art, instalacije "Kapi" Smiljana RadićaMarcele Corree iznad Baške na Krku te radova Jirija Kovande i Nike Laginje u Voloskom.


Bogat pripremljen koncertni program najugroženiji je mogućim novim epidemiološkim mjerama, a među koncertima su nastup riječke grupe Grč i dijela Riječkog simfonijskog orkestra u središnjoj ribarnici te Nene Belana i Fiumensa na balkonima Riječkoga nebodera.


Neki od istaknutijih elemenata programa mjeseca zatvaranja EPK su i praizvedba opere Zorana Juranića po pronađenom libretu Janka Polića Kamova, u režiji Caterine Panti Liberovici i pod ravnanjem skladatelja Juranića.


Tu je i koncert Riječkog simfonijskog orkestra s djelima Stravinskog i Mahlera, izložba "Nepoznati Klimt - ljubav, smrt, ekstaza" s ranim radovima Gustava Klimta u Palači šećerane.


Palača šećerane

Palača šećerane

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Najavljena je i izložba Ivana Kožarića "Odletjeti u eter ili ostati na zemlji" u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a u staroj zgradi Muzeja grada Rijeke otvorit će se izložba "Moda i strip" s više od stotinu eksponata koji oslikavaju vezu stripa i mode.


Priredit će se vođene tematske šetnje gradom za odrasle i djecu vikendima, zaključne dvije manifestacije programa 27 susjedstava u Mrkopljlu i Vrbniku, lutkarske predstave i niz drugih događanja.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako je izuzetno zadovoljan onime što se uspjelo postići u Rijeci u sklopu EPK u okolnostima pandemije.


- Izvedeno je više od 400 različitih događanja i 2020. godina će, unatoč svemu, u Rijeci ostati upamćena kao godina Europske prijestolnice kulture, rekao je.

Otvorenje EPK, Rijeka, 2020.

Otvorenje EPK, Rijeka, 2020.

Foto: Josip Regović / HRT

Obersnel je ustvrdio da je najznačajnije nasljeđe godine EPK uređenje kompleksa Benčić, s novim Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Muzejom grada Rijeke i uskoro otvorenom Dječjom kućom te sljedeće godine dovršenom zgradom Gradske knjižnice.


- Da nije bilo godine EPK sigurno ne bismo to mogli ostvariti u ovom razdoblju. Rijeka je pokazala kako se projekt može ostvariti i u ovakvim izvanrednim i teškim okolnostima, istaknuo je Obersnel.


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar ocijenio je da je publici predstavljen program vrijedan pažnje za kojeg bi bilo šteta da nije priređen.


- Nakon završetka godine EPK moći ćemo analizirati i procjenjivati čime smo više, a čime manje zadovoljni, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!