Ovo je Branka Sacher, kreativka koja čuva recepte čak iz 8. stoljeća

10.04.2024.

21:31

Autor: Nensi Profaca/L.P./Kod nas doma/HRT

A sad ćemo malo o hrani. Znate li da se jedna sorta krumpira zove banana, a jedna sorta rajčice ananas? Ili da su stari Kinezi od svih štapića za jelo najviše cijenili srebrne? Podaci su ovo koje godinama skuplja gastro kreativka Branka Sacher i objavljuje u svojim gastro-knjigama. Priču donosi Nensi Profaca.

Nisu to klasične kuharice. Osim neobičnih i neuobičajenih recepata, pune su zanimljivih činjenica koje od pamtivijeka prate hranu i sve oko nje. 


Najljepši trenuci u danu za Branku su oni provedeni u kuhinji. Od malih je nogu zaljubljena u kulinarstvo što ni ne čudi jer ljubav prema kuhanju zapisana joj je u genima.


- Meni su prabaka i pradjed imali gostionu. Prabaka mi je došla iz Italije 1900. iz Udina. Nažalost do mene nije stigao ni jedan njen recept, rekla je Branka Sacher.


Zato je skupila na tisuće drugih. Ova povjesničarka umjetnosti zbog, specifične situacije u obitelji, počela je kuhati s 14 godina i od tada kuha svaki dan. Sve te godine bilježila je recepte i počela pisati svoju prvu kuharicu "Stol za dvoje". Ljubav prema kuhanju okrunila je školovanjem na pariškoj kulinarskoj akademiji Cordon blu, a posebno je inspiriraju stari recepti.


- Jako volim stare kuharice. To baš kopam sad više po netu nego uživo, jako je teško doći do starih kuharica, ali ima ih u PDF-u i onda kopam po tim receptima i to mi je genijalno. Dosta toga je nejestivo npr torta od rakova u koju idu paprenjaci i takve stvari. Zapisivali su često neke nepostojeće recepte. Čisto da kuharica bude lijepa debela...onda su unutra stavljali dosta nejestivih stvari, govori Branka.


Svaki dan Branka u kuhinji eksperimentira s okusima i načinom pripreme. 


- Kao mala sam počela izmišljati. Recimo sendviče normalno stavite kruh sadržaj kruh. Ja sam uzela papriku i unutra nagurala kruk šunku sir i to mi se dopalo kao naopaki sendvič.Apsolutno možemo zeznut stvar. Ja sam 100 puta nešto zeznula. Kiselila sam prokulice. To nitko nikad osim mene nije htio probati, ističe Branka.


I danas za društvo koje uskoro stiže priprema neka neuobičajena jela. Nada se da će ih pozitivno iznenaditi.


- Ovo je čips od pilećih kožica. To sam uspjela dobiti na placu besplatno oni to inače bacaju stavila sam ih na rešetku na pleh, posolio popaprila i pekla jedno 40 min na 180 stupnjeva, naglašava Branka.


- Kuha se rižoto od patke koji je inspiriran portugalskim rižotom od patke. Ne rade talijansku varijantu nego skuhaju prvo temeljac, bace unutra rižu, puste da se skuha i zapeku u pećnici i dodaju kobasice narezane jako dobar dodataka i još sam dodala u temeljac naranče jer patka i naranča vrlo dobro idu, nastavlja Branka.


- Meni je kreativnost užasno bitna u kuhinji i imam užasan problem s receptima i ne volim zato raditi kolače jer se mora slijediti točno recept uvijek moram nešto promijeniti i 50 % kolača time upropastim, priča Branka.


No eksperiment s ovim muffinima je uspio!


- Ovo su muffini od naranče i slatkog krumpira + prvo se kuhaju naranče dva sata + onda sam dodala slatki krumpir i bademovo brašno, malo kokosovog brašna i jaja, objašnjava Branka.

Mnoge recpte, objavila je u knjizi "Mrvice o hrani"


Osim neobičnih recepata, jako je vesele i neobične činjenice o svemu vezanom za hranu. Neke na koje je naišla u svojim istraživanjima objavila je u knjizi "Mrvice o hrani". Jeste li, recimo, ikada čuli za "slonovsku srećicu"?


- Slonovska srećica se može kupiti u bečkom zoo kupite kanticu slonovskog izmeta koje je jako dobro gnojivo za vrt. Za voće i povrće.


U francuskoj je zabranjeno svinji dati ime Napoleon. Metvica tjera miševe, a pelin puževe, naglašava Branka.


Za vrijeme prvog svjetskog rata u Njemačkoj je vladala velika nestašica kave pa su kavopije svoj omiljeni napitak spravljale od žireva. A kad je nestalo žireva, kavu su kuhali od sušenih kora mrkve i žute repe odnosno korabe.


- Nizozemci su u 2. sv ratu ostali bez hrane pa su jeli tulipane, uključujući punjene cvjetove i korijen tulipana. To nama zvuči zabavno, ali ne vjerujem da je njima bilo zabavno, rekla je Branka.


Mnogo novih zabavnih činjenica uskoro izlazi u drugom dijelu Brankinih "Mrvica o hrani". Na 300 stranica, osim ovih gastro zanimljivosti, puno je i neobičnih recepata.


- Imam recept za pašticadu od konjetine iz Verone iz 8. stoljeća. Danas se to jede s palentom, a prije kad je recept nastao nije bilo paletne pa ne znam s čim su jeli. Možda s palentom od prosa, prisjeća se Branka.


Vrijeme je za testiranje današnjeg Brankinog kulinarskog eksperimenta. Zadovoljna lica i višestruke repete najbolji su joj kompliment. Voli kad ljudi uživaju u hrani. Ona pak uživa u svakom jelu osim...


- Ja ne mogu pojesti sarmu tako da egz jela mi nisu problem sarmu ne podnosim. I cijeli život mi ljudi govore to je zato što nisi probala moju, onda probam i potpuno mi je jednako užasna kao i sve druge sarme, zaključuje Branka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!