09:09 / 26.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Zagrebačka filharmonija proslavila 150. rođendan

Zagrebačka filharmonija proslavila 150. rođendan

Zagrebačka filharmonija proslavila 150. rođendan

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Zagrebačka filharmonija sinoć je, na dan svojeg prvog koncerta, proslavila 150. rođendan. Svečani koncertje održan bez publike u Hrvatskom narodnom kazalištu, uz izravni prijenos na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije.

U povodu obilježavanja 150 godina djelovanja orkestra, ravnatelj Mirko Boch uručio je priznanja gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću, glazbenoj kritičarki Jagodi Martinčević, Obrtničkoj komori Zagreb u znak zahvale za višegodišnju suradnju te Mihaelu Markoti, meceni Zagrebačke filharmonije i njezine nagrade Mladi glazbenik godine.

Mala povijest velikog orkestra


Kroz povijest ovog velikog orkestra kojim su ravnala neka od najvećih dirigenstkih imena – u kratkim crtrama – vodi vas priča Vijesti iz kulture:

Na jučerašnji dan, prije točno 150 godina, pod ravnanjem Ivana pl. Zajca, održan je prvi koncert Zagrebačke filharmonije u Hrvatskom narodnom kazalištu, tada gornjogradskom. Danas taj orkestar osvaja i domaću i publiku na svjetskim turnejama.


- Kina, Oman, Kuvajt, pa Salzburg je nešto bio posebno, pa njemačka turneja, švicarska turneja koju smo imali prije godinu i pol dana - sigurno jedna od najljepših. Međutim, još ljepše od toga je biti u našoj dvorani Lisinski, s našom publikom, s našim pretplatnicima - i uživati u njihovom pljesku, jer mi smo tu radi njih, poručio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

Tijekom stoljeća i pol, među umjetničkim voditeljima i šefovima dirigentima bili su brojni glazbeni velikani - Lovro pl. Matačić, Milan Horvat i Dmitrij Kitajenko samo su neki od njih - a na mjestu šefa dirigenta odnedavno je mladi Poljak Dawid Runtz.

- Upoznao sam se s orkestrom prije dvije godine - i dogodila se neobjašnjiva kemija. Velika mi je čast kao mladom dirigentu raditi s ovakvim sjajnim ansamblom, kaže Dawid Runtz.

Sjećanja prve violine orkestra


Prvi violist Zagrebačke filharmonije Dragan Rucner sjeća se doba kad je bio najmlađi član orkestra - prije 45 godina.


- Sjećam se audicije kod Lovre Matačića koju sam položio u ono doba, a što se današnjeg vremena tiče, dakle zbilja sam proveo tolike godine u filharmoniji i mogu reći da orkestar nikad nije bio ovako kvalitetan kao sad, smatra Rucner.

Zagrebačka filharmonija

Zagrebačka filharmonija

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Već stoljeće i pol Zagrebačka filharmonija promiče glazbu, posebno našu, u cijelom svijetu. Iako je odavno nadrasla lokalne okvire, i dalje nastoji dobiti status nacionalnog orkestra te vlastitu koncertnu dvoranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!