Grad parkova

10.01.2023.

17:18

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Karlovački arboretum

Karlovački arboretum

Foto: HTV / HRT

Najveći park u Karlovcu je onaj u vlasništvu Šumarsko-drvodjelske škole. Postoji duže od 30 godina i u njemu je više od tisuću sadnica, a poneke je samo tu moguće i vidjeti. Brigom o parku učenici stječu nova znanja, a sada su dobili i traktor koji će im biti od velike pomoći u njegovu održavanju.

Ako dan počne sivo - zazelenite ga! I to šetnjom karlovačkim arboretumom. Uživat ćete u tišini i pogledu na više od dvije tisuće različitih stabala i grmova. Svako malo naići ćete na iznenađenje, poput kamenjara.

- Specifični dio arboretuma, jer je ideja da predstavlja naš kamenjar, našeg kontinentalnog dijela, i vrste koje se inače nalaze u prirodi u kamenjaru, objašnjava Nikola Janjanin, nastavnik stručnih predmeta iz područja šumarstva.

Arboretum je vlasništvo Šumarske i drvodjelske škole. Glavna mu je uloga da bude učionica na otvorenom.

- Provodimo znanje iz predmeta uzgajanje šuma, siječemo stara stabla i suha, te ih pomlađujemo, sadimo nove sadnice, kaže Jakov Jurčić, učenik smjera Šumarski tehničar.

Učenik Sebastian Abramović dodaje – uređuju arboretum, koristi se različitim mehaniziranim alatima i strojevima.

Dakle, za sve u arboretumu - zaslužni su učenici. Novi traktor olakšat će im sav taj posao na 16 hektara. Vrijedan je čak 46.000 eura.  

- Učenici su zasadili sve to bilje što se nalazi u njemu, održavaju travnate površine- Kolega je rekao da bi Lamborghini bio dobar traktor, ja sam se nasmijao, ali kasnije, evo postala je stvarnost, Lamborghini je došao u našu školu, kaže Daniel Peris, ravnatelj Šumarske i drvodjelske škole Karlovac.

Godina je dobro počela, a tako će se i nastaviti.

Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica karlovačke županice, ističe da je spremna i projektna dokumentacija za cjelovitu energetsku obnovu sa izmjenjivanim sustavom grijanja i hlađenja za ovu školu u vrijednosti od 1,5 milijuna eura.

Šumarsko-drvodjelska škola trenutačno ima 250 učenika, jedina u Hrvatskoj nudi školovanje za meteorološkog tehničara. Tko ne bi o prirodi volio učiti u ovakvom okruženju!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!