Kokteli Saše i Teje, remek djela u čašama

31.01.2024.

07:01

Autor: Stephanie Stelko /L.P./Kod nas doma/HRT

Već više od 20 godina Saša i Teja Lovrenščak dijele ljubav prema izradi koktela. Brat i sestra pripremaju prava umjetnička djela u čašama, poput pića u plinovitom stanju. Podižu ljestvicu na domaćoj sceni i educiraju buduće barmene.

- Razvijamo kod tih mladih ljudi spoznaju okusa koji se mogu naći kroz sve te sastojke koji se koriste u miksologije, sličan pristup kao kod modernih chefova, kako u kuharstvu, kako u slastičarstvu, tako i mi ovdje, rekao je Saša Lovrenščak, barmen i voditelj barmenske škole.


Za miksologiju i barologiju zainteresirani iz cijele Hrvatske


- Na tečaj sam se odlučio jer sam vidio Sašin instagram, vidio sam kako to sve izgleda i jako se zainteresiralo jer je u ovom poslu važno biti kreativan, stalno nove trendove pratiti, govori Robert Burđelez, polaznik iz Dubrovnika.


- Najzanimljivije su mi teorija i kreacija, kako se rade kokteli, ti svi spiriti i alkoholi, kako se što radi, kaže Jurica Jurina, polaznik iz Zaboka.

Teja išla bratovim stopama, danas su poslovni partneri


Saša kaže kako je sve "došlo prirodno" ali, prema sestrinim riječima nije baš bio zadovoljan njezinim prvim koracima. "Kao i svaki brat, ali prilagodio se situaciji, ističe Teja Lovrenščak, barmenica.

- Jedna lijepa životna simbioza, iako se nekad ne slažemo, što mislim da je dobro. Uvijek istaknemo obostrana mišljenja, prespavamo i onda odlučimo. Ili isprobamo i jedno i drugo pa vidimo što je bolje, nastavlja Saša.

Ističu i važnost odgovornog ispijanja koktela, koji često sadrže više vrsta alkohola.

-Uvijek imamo zvijezdu vodilju, glavni spirit koji ima veći postotak alkohola koji kombiniramo s likerima koji imaju manji postotak. Pravila nema, svi mi drukčije podnosimo različita pića, prije svega treba slušati svoje tijelo i uz piće konzumirati i velike količine vode, ističe Teja.

Nakon ere gina, dolazi era tequille


- Sad nakon te famozne ere gina, dolaze neki novi spiriti, definitivno tu treba spomenuti tequillu, jako je zanimljiva ta priča oko agave, samog ploda, pine, cijela jedna povijest. Interesantni su jako kokteli na bazi tequille, klasici neki poput margarite u nekim novim varijantama, zaključuje Saša.

Saša se i sam stalno educira, pa uskoro odlazi na studijsko putovanje u domovinu tequille, Meksiko. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!