Košarka u kolicima - slavili su Zadrani

08.06.2021.

07:02

Autor: Eva Čolaković/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Košarka u invalidskim kolicima

Košarka u invalidskim kolicima

Foto: HRT / HTV

Košarka u kolicima u Hrvatskoj se igra od 70-ih godina. Do 2007. godine i osnutka Saveza postojala su samo tri kluba, a danas ih je 10. U ovogodišnjem finalu 14. Hrvatskog Kupa košarke u kolicima slavio je Zadar, koji je ove godine i državni prvak.

Košarka u invalidskim sportskim kolicima zahtijeva mnogo snage, umijeća i spretnosti, a mnogi bez nje ne bi mogli zamisliti svoj život.

- Jednostavno to uđe u krv. Bez tog' ne ide. Čovjek se bolje osjeća i na kraju je sama kvaliteta života na puno većoj razini, rekao je Igor Ograjšek iz Košarkaškog kluba osoba s invaliditetom Brod, Slavonski Brod. 

Marko Mravak (KKI Split) kazao je da je 2012. godine ozlijeđen nakon pada s motora, a 2019. je počeo igrati košarku. 

- Nisam znao ni da postoji nešto ovako. Sad mi je drago da igram i ne planiram definitivno odustati. Imam nova kolica i zahvaljujem sponzorima, dodao je. 

Snage su u Vukovaru odmjerila četiri najbolja hrvatska kluba. Splićani su u borbi za treće mjesto svladali Slavonski Brod s 53-50, a u napetom finalu Zadrani su svladali Zagreb sa 16 bodova razlike. 

Ivica Žagar (KKOI Zadar) rekao je da je igra bila odlična i da su osvojili prvenstvo, kup. Ivica Anić Ivičić, trener KKOI-ja Zadar, naglašava da je organizacija bila „prva liga” i da su igrači odradili ono što se od njih tražilo. Podsjeća da je jedna zadarska ekipa već „feštala” i da će sada druga.

Zadovoljni su i organizatori. Iza njih je dobra sezona s mnogo odigranih utakmica.

- Mi smo zadovoljni što se tiče općenito košarke u kolicima u Hrvatskoj. Mladi su počeli dolaziti u zadnje tri-četiri godine. U zagrebački klub je došlo 4-5 novih, rekao je Ivica Vujica, predsjednik Hrvatskog saveza košarke u kolicima i trener KKI Zagreb. 

Upravo je s ciljem popularizacije te sportske discipline kup održan baš u Vukovaru, gradu koji nema svoj klub košarke u kolicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!