"Mzungu Luka" oduševio stripoljupce

22.11.2021.

07:43

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Eva Čolaković/E.P.C.

Domagoj Rapčak

Domagoj Rapčak

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Mladi vukovarski profesor engleskog jezika Domagoj Rapčak od malih se nogu bavi crtanjem - od neobičnih ilustracija vilenjaka i patuljaka - do cijelih priča pretočenih u strip. Taj ljubitelj ''devete umjetnosti'' svoje stripove i izdaje te tako dokazuje da je ta scena još živa.


Domagoj uz pomoć rapidografa odlazi u svijet magije i fantastičnih likova, a svoje ideje nerijetko pretapa u strip. Baš kao i avanture i doživljaje svoga prijatelja Luke. 


- On je tri mjeseca bio u Tanzaniji, u jednom sirotištu radio je kao volonter te skupio mnogo anegdota koje smo onda zajeddno - on je meni ispričao što mu se događalo - a ja sam to ilustrirao, kaže Domagoj Rapčak.


Oduševilo je to mnoge stripoljupce pa je svih 300 primjeraka Mzungu Luke brzo rasprodano.


- Doživjeti da ljudi to čitaju, da imaju u svojim rukama, da vide rezultate vašeg dugogodišnjeg rada i da kažu da je dobro svakako sve to ima svoju vrijednost, kaže Domagoj. 


U stripove se zaljubio još kao dijete, za vrijeme progonstva u Zagrebu. Danas u rodnom Vukovaru olovku ne ispušta iz ruku jer, kaže, strip scena još uvijek postoji.


Galerija
Strip-priča "Mzungu Luka" Domagoja Rapčaka , Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRT
Iz stripa Domagoja Rapčaka , Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRT

- Ja sam kao mali stalno hodočastio na kiosk, čekao da iziđe novi Dylan Dog. Strip je doživio malu renesansu u zadnjih desetak godina među nama starijima koji smo stasali na stripovima, prije 20-30 godina, i danas se mnogi stripovi mnogu naći u tvrdo ukoričenim izdanjima, ponosno o svojoj ljubavi govori ovaj strip crtač. 

Takva su izdanja danas uglavnom na policama kolekcionara. A prije nego što dospiju u njihove ruke, Domagojeve stripove prvo moraju odobriti njegovi najveći kritičari - oni koji su mu najbliže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!