08:44 / 05.07.2021.

Autor: Eva Čolaković/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Najbolji vrtić u Hrvatskoj

Eko-vrtić Vukovar

Eko-vrtić Vukovar

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dječji vrtić Vukovar djeluje u šest objekata, a jedan od njih - područni objekt Leptirić ostavio je primjetan trag - osvojio je, naime, nagradu za najbolji vrtić u Hrvatskoj za koju je natječaj raspisao portal Gradonačelnik.hr u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanje.

U vukovarskom ekovrtiću kroz igru djeca spontano uče brojke, slova, boje i znakove. Usvajaju mnoštvo informacija važnih za svoj razvoj, poput onih o važnosti prirode koja ih okružuje. 


Ekovrtić Vukovar posjetila je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Trebamo prirodu čuvati zato što ona služi za sve živo, priča nam Edi, a njegov prijatelj Toni dodaje: Bez pčela ne bi bilo ničega, da mravi imaju tri srca, da pčele imaju pet očiju i pet srca, ističe Toni.


Mališani Dječjeg vrtića Vukovar 1, u područnom objektu Leptirić mnogo su toga naučili radeći u vrtu svog vrtića - primjerice čemu služi kompost. 


- U njega se bacaju razni ostatci voća i povrća da napravimo hranu za biljke da bi biljke mogle puno bolje rasti, objašnjava Petra, a Antonio nam pokazuje za pčele: Tu dođu pčele i tu im je dom, bez pčela ne bismo imali hrane ni meda i ne bismo mogli živjeti, upozorava Antonio.

Stoga ne čudi da je upravo ovaj vrtić u konkurenciji 38 drugih osvojio nagradu portala Gradonačelnik.hr kao najbolji dječji vrtić u Hrvatskoj.


- Kad smo stavili sve prijave na stol i kad je stručni žiri pogledao rezultate, nije bilo nikakve dileme da je upravo dječji vrtić iz Vukovara vrlo uvjerljivo zaslužio ovo priznanje i da je doista najbolji u Hrvatskoj prema onim kriterijima koje smo mi gledali, napominje Vjeran Stilinović, operativni koordinator projekta Gradonačelnik.hr.


Stručno je povjerenstvo osvojio nizom nadstandarda - od zdrave prehrane i ekološke osviještenosti do suradnje sa zajednicom i volonterskih akcija. 

Eko-vrtić Vukovar

Eko-vrtić Vukovar

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Odnijeti titulu najboljeg vrtića u RH izuzetna je čast i kruna je našeg svakodnevnog i predanog rada. Zaista djecu smo učili od jasličke skupine do starijih što sve trebaju napraviti da bi sačuvali planet Zemlju i vjerujem da smo u tome uspjeli, kaže ravnateljica DV Vukovar 1 Mirjana Kulić.


Uspjeh potvrđuju osvojena nagrada, usvojena znanja i vesela pjesma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!