12:33 / 28.05.2021.

Autor: Eva Čolaković/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Najveći ulični umjetnici mijenjaju vizuru Vukovara

Festival ulične umjetnosti "VukovarArt"

Festival ulične umjetnosti "VukovarArt"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Od grada iz kojega su stizali najpotresniji ratni prizori i slike kojih se teško i sjećati do grada s remek-djelima na uličnim pročeljima - to je danas Vukovar čiji vizualni identitet već petu godinu mijenjaju najveća svjetska imena street art scene. 

Od 15. svibnja traje "VukovART", festival na kojem iz dana u dan nastaju zanimljive umjetničke kreacije pa je naša ekipa prošetala gradom koji sve više postaje galerija na otvorenom.


S uličnim umjetnicima u Vukovaru se družila ekipa Vijesti iz kulture:

Vukovar već petu godinu na svojim ulicama živi umjetnost - tu su 23 urbana street art djela za koja je zaslužno više od 20 svjetskih muralista i 3D umjetnika. Ove je godine još 10 umjetnika i 10 djela uklopljeno u identitet grada.


- Rad poručuje: Ostajemo! Slova se preklapaju jedno preko drugog jer smo željeli da na neki način predstavlja sve ljude koji su nakon svih teških okolnosti i teške prošlosti ipak htjeli ostati u gradu, rekao je Juan iz kolektiva Boa Mistura iz Španjolske.

U Vukovar se, sa svojom idejom suncokreta, vratio i 3D umjetnik iz Meksika Juandres Vera.


- Zapravo, djevojka je alegorija VukovART-a i nova slika nakon teških ratnih vremena - ta mlada djevojka izlazi iz okvira boje i radi crtež koji sam ja crtao prije četiri godine, ističe Juandres.

Juandres Vera

Juandres Vera

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Svaki od umjetnika, na svoj način, pokušava poruku utisnuti u prostor koji nije predviđen za likovno izražavanje - valovima kocaka na pročelju zgrade želi se pokazati da beton nije samo građevinski materijal.


- To je drukčiji i prilagodljiv medij. Svaki put promišljam kako mogu promijeniti atmosferu i prostor da bih izazvao novu emociju, objašnjava 3D umjetnik iz Rusije Victor Splash.

Victor Splash u akciji

Victor Splash u akciji

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Takvim se konceptom mijenja vizualni identitet grada.


- Ideja je da ljudi dolaskom ne budu koncentirani na samo jednu lokaciju, nego da oni obilazeći galeriju i djela, upoznavajući se s umjetnošću, na taj način upoznaju i grad Vukovar i njegove ljepote, napominje slikar i organizator festivala Filip Mrvelj.


Vukovarski street art festival traje do 15. lipnja, ali njegova umjetnička djela pred publikom ostaju mnogo dulje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!