Zvukovi sirena policije i vatrogasaca odzvanjali Vinkovcima, no opasnosti nije bilo

05.11.2021.

07:00

Autor: Eva Čolaković/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Održana terenska vježba operativnih snaga civilne zaštite

Održana terenska vježba operativnih snaga civilne zaštite

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zvukovi sirena hitne službe, policije i vatrogasaca odzvanjali su danas Vinkovcima - no nasreću, opasnosti za građane nije bilo. Na terenskoj vježbi operativnih snaga civilne zaštite - u tvrtki koja se bavi proizvodnjom dijelova za potrebe automobilske industrije, simuliran je požar i eksplozija plinske stanice te požar trafostanice s ozlijeđenim osobama. 

Na zvuk uzbune zaposlenici vinkovačke tvrtke napuštaju svoja radna mjesta jer u njihovoj blizini - bukti požar.

- Primijetili su požar, probali su ga sami ugasiti, nisu uspjeli, obavijestili su svog prvog nadređenog, on je obavijestio centar 112, kazao je voditelj Službe civilne zaštite VSŽ Stjepan Draganić.

Požar plinske stanice širi se na trafostanicu i pritom je ozlijeđeno pet osoba. Nakon samo šest minuta službe stižu na mjesto događaja te pristupaju spašavanju unesrećenih, a zatim i gašenju požara. Tako je izgledala terenska vježba županijskih operativnih snaga civilne zaštite provedena na prostorima vinkovačke tvrtke Unior koja jednom godišnje provodi vježbu gašenja požara.

- Sad smo iskoristili priliku da u suradnji sa županijom odradimo jednu ovakvu vježbu, da naši zaposlenici vide kako će to izgledati, ako ne daj Bože dođe do takve situacije, naglasio je direktor tvrtke Unior Vinkovci Matej Lajtman

- Vježbe nikad dosta ustvari, ovakvi događaji kad se dogode ugroženi su ljudski životi i materijalna imovina i mi imamo službe sigurnosti koje 24 sata rade. Imamo spremne ljude, resurse i sredstva, poručio je načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular.

Ovu je vježbu uspješno odradilo osamdesetak vatrogasaca, policajaca te djelatnika hitne službe i sustava civilne zaštite.

- Jako sam zadovoljan ovom vježbom, sve žurne službe su dobro odradile svoj posao, nisam uočio ni jednu slabu kariku u ovoj mreži, rekao je koordinator službi na lokaciji i zapovjednik JVP-a Vinkovci Krešimir Jelić.

- Ovo su službe koje svakodnevno rade na ovakav način i ovo je bila samo mala koordinacija, ali oni svaku između sebe već koordiniraju na dnevnoj bazi u rješavanju onih svakodnevnih, znači svojih zadataka, istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite VSŽ Mato Matić.

Kako bi provjerili uvježbanost i osposobljenost djelatnika godišnje provedu desetak ovakvih vježbi, a sljedeća je planirana u Iloku u lipnju 2022.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!