Nekad zabranjivani, a sada ponovno odigrani Brešan

07.06.2021.

11:52

Autor: Eva Čolaković/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507"

"Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Predstava "Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507" nakon praizvedbe 1984. godine u Beogradu bila je zabranjena jer ju je tadašnja komunistička vlast ocijenila kao dio kampanje protiv JNA. 

Taj najmanje izvođen tekst Ive Brešana nakon gotovo 30 godina ponovno je zaživio na daskama Kazališta Joze Ivakića gdje je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Miran i dosadan život vojnika i časnika u šibenskom zaleđu davne 1973. uzburka pojava Isusa Krista. Ovaj genijalan zaplet Ive Brešana otkriva odnose jedne ideologije prema religioznosti i sve apsurde tadašnjeg sustava.


- Mislim da je Kazalište Joze Ivakića ponovno otkrilo jedan briljantan tekst Ive Brešana i čini mi se da smo ga napravili na nivou i da ćemo ga moći igrati bilo gdje jer je priča shvatljiva svima, smatra glumac Goran Grgić.

Galerija
Goran Grgić, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Ljubo Zečević , Foto: Vijesti iz kulture/HRT

Glumac Ljubo Zečević ističe da je to jako lijep komad.


- Odlično je da se konačno izvodi, da smo ga tu u Kazalištu Joze ivakića i iznijedrili, cijela ekipa, autorskim tim i mi naravno glumci, ansambl, mlada vojska i mi gostujuće podrtine stare, šali se Zečević.


Prepune simbolike, Brešanove rečenice kao da su pisane upravo za ove glumce.


- Brešan je tu napisao da se poprilično zamisliš kakva su vremena bila i kakvi smo mi ljudi, kako mi žrtvujemo zbog svojih karijera, zbog svojih stolica i najbliže suradnike, a prikazano kroz komediju, napominje Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta Joza Ivakić.


Nastala u koprodukciji Gradskoga kazališta Joze Ivakića, Narodnoga pozorišta Tuzla, Hrvatskoga kazališta Pečuh i Umjetničke organizacije Slavonski Brodvej predstava će zasigurno zaživjeti i na drugim pozornicama.

Ljubo Zečević i Goran Grgić

Ljubo Zečević i Goran Grgić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!