Nakon 29 godina gospođa Mara morat će zatvoriti obrt

17.02.2022.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik HTV-a/D.S.

Izrada zlatoveza

Izrada zlatoveza

Foto: Regionalni dnevnik HTV-a / HRT

Njegujući tradicijsku baštinu, Osječanka Mara Vakoš svoj je smisao i posao pronašla u očuvanju i izradi narodnih rukotvorina - suvenira. Donedavno je uspjela opstati u ovome poslu, no pandemija i nedostatak kupaca primorali su je, nakon dugogodišnjeg poslovanja, na konačnu i tešku odluku.

Na stalnoj adresi u Županijskoj ulici punih je 29 godina, malena radionica i trgovina carstvo su gospođe Mare.


- Ovdje dolaze oni koji vole našu baštinu, oni koji to njeguju i kupuju, ali i poklanjaju. Mojih radova ima po cijelom svijetu, kaže Mara Vakoš, vlasnica obrta za tradicionalne rukotvorine iz Osijeka.


Od narodnih nošnji, oltarnika, ručnoga nakita, šalova i marama do zlatoveza na papiru. 


Gospođa Mara pokazala nam je kako se izrađuje zlatovez. Sve što radi i što je napravila, naučila je sama. U tome ju je vodila upornost i ljubav prema tradiciji i vezenju.


- Radim kao što se nekada radilo, kvalitetno, ja nemam novaca, nisam niti prije imala za marketing, to mi je možda greška, ali sam taj novac uložila u kvalitetan materijal i kvalitetno radila, da taj moj proizvod bude reklama, kaže Mara.


No nažalost, kupaca u vrijeme pandemije gotovo i nema, tek poneki upit. Teška svakodnevica ostavila je trag i gospođa Mara morat će zatvoriti obrt. 


- Morat ću zatvoriti, teško mi je i žao, volim to raditi, ali ne mogu, kazala je.


Ipak, nada se da će joj se javiti netko tko bi se želio baviti ovim poslom. Gospođa Mara će pomoći u težnji da se sačuva ova jedinstvena suvenirnica i nastavi tradicija izrade rukotvorina u gradu na Dravi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!