Turizmom razvijamo područje

10.06.2022.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Potencijali Baranje

Potencijali Baranje

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U sklopu projekta Turizmom razvijamo područje, kroz dvodnevne radionice, obilaske vinograda i vinara, brojni sudionici i gosti upoznat će ljepote i turističke potencijale baranjskoga kraja.

Ovaj predivan pogled mnogim turistima ostane u sjećanju. Nakon pandemije sve je više onih koji žele upoznati Baranju.

- Imamo 20% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. kada smo imali oko 6500, evo ove godine smo skoro na 8 tisuća noćenja, naglašava Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranja.

Baranja nudi i više od prirodnih ljepota.Turističku upotpunjuje gastro ponuda u kojoj prednjači baranjski kulen. Gospodin Stanković s kupcima nema problema.

- Zasad su kupci došli k nama, ne mi k njima mada jedan dio prodajemo po Jadranu i Istri, naglašava Slobodan Stanković, proizvođač kulena iz Branjina Vrha.

No u svrhu jačanja potencijala i turističke prepoznatljivosti, šest hrvatskih lagova odlučilo se na suradnju, razmjenu iskustava i znanja.

- Svi predstavnici i sudionici u ruralnome turizmu moraju međusobno surađivati i jednostavno svoje proizvode plasirati. Proizvođači poljoprivrednih proizvoda koji su prepoznatljivi u Baranji moraju biti plasirani kroz ugostiteljske objekte, naglašava Lidija Dabić, voditeljica LAG-a Baranja.

Uz ljepote, Moslavinu i Baranju povezuje i vino. Iako su baranjski vinari odavno prepoznati, uvijek se može učiniti više.

- Imamo izrazito pogodnu klimu, pogodno tlo tako da možemo raditi vrhunska vina koja su sigurna prepoznatljiva i mogu biti još prepoznatljivija u cijeloj Hrvatskoj pa i šire, istaknuo je Ivan Gerštmajer, vinar iz Zmajevca.

A upravo u jačanju ruralnoga turizma, u koji je potrebno stalno ulagati, leže brojne mogućnosti brendiranja proizvoda i potencijala sve posjećenije turističke Baranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!