U Brodarcima uz rijeku Kupu počela gradnja nasipa od boks-barijera

11.10.2022.

17:17

Autor: Tanja Kuturovac/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Izgradnja nasipa

Izgradnja nasipa

Foto: HTV / HRT

U karlovačkom naselju Brodarci uz rijeku Kupu počela je gradnja nasipa od boks-barijera punjenih pijeskom. Za vrijeme rujanskih obilnih padalina i visokih vodostaja u tom su naselju plavili stambeni i gospodarski objekti. U cilju je izgradnja i pravog nasipa, ali za otprilike dvije i pol godine. 

Ni mjesec dana nije prošlo od poplava koje su zadesile i Brodarce. Voda je ušla u dva stambena objekta, gotovo nijedno dvorište nije ostalo suho, pa ni ono Ivana Štanjera

- Dvorišne prostore, garaže, dvorišnu zgradu, polje, vrtove, sve, rekao je Ivan Štanjer.

Zato ga, kao i njegove sumještane, itekako zanima početak gradnje nasipa od boks barijera u njegovu selu. 

- Ja nisam stručnjak da mogu prognozirati koliko će biti bolje, a valjda hoće, dodao je. 

- Dok se ne izgradi nasip nećemo biti mirni. Valjda smo malo sada sigurniji i lakše ćemo podnijet vrijeme dok se ne izgradi, rekao je Stjepan Vrbanić iz Brodaraca.

Puno je pitanja bilo za djelatnike Hrvatskih voda koji su obišli gradilište. Jer nasip u Brodarcima se već trebao graditi, no nije zbog protivljenja dijela mještana. 

- Mještani ovog naselja nisu protiv zida, oni su bili gore. Meni su uzeli 4 metra, najlakše tako - uzet ćemo dvorišta i onda napraviti nasip, naglasio je Željko Peretić.

- Tu nisam apsolutno protiv. Dobro, dok ne bude zida, imat ćete privremeni sustav obrane od poplava koji će štititi koliko bude trebao, rekao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

Privremeni sustav čine boks barijere punjenje pijeskom. Bit će dugačak 2 kilometra. Ovdje će biti sve dok se ne izgradi zid za otprilike dvije i pol godine.

- Za nekih mjesec dana izaći će natječaj, vrijednost projekta je 45 milijuna kuna, vrijeme izgradnje je 30 mjeseci, tako da ćemo u tom vremenu raditi po segmentima. Ovaj privremeni sustav će znači u idućih nekoliko godina štititi prostor Brodaraca, rekao je Đuroković.

Boks barijere već su se pokazale učinkovite na području Logorišta, Mostanja i Male Švarče. Spriječile su barem tri velike poplave, a tamo gdje su nekada bile - sada su izgrađeni kilometarski nasipi uz Mrežnicu i Koranu. Ostalo je još zaštititi mjesta uz Kupu. 

- Bez obzira na sve prepreke na koje nailazimo, a to su sustav zaštite okoliša i rješavanje složenih imovinsko-pravnih odnosa, i povećanje cijene izgradnje, unatoč svemu svi smo i dalje u projektu, rekla je Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije.

Ključni projekt na sustavu zaštite obrane od poplava za grad Karlovac je retencija u Brodarcima. Iako je gradnja sustava koji bi višak Kupe usmjeravao u ovaj kanal počela još 70-ih godina prošlog stoljeća - on će se, prema svemu sudeći dovršiti u zadnjoj fazi. 

- Tu smo krenuli konačno u projektiranje, i tu smo dvije godine izgubili samo na rušenje natječaja, žaljenje ponuditelja na što ne možemo utjecat, rekao je Đuroković.

Sela nizvodno od Karlovca, uz lijevu obalu Kupe i dalje su nebranjena. Uz klimatološke ekstreme život tamo neće biti lak, barem u idućih 5 godina dok se sustav obrane od poplave ne izgradi do kraja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!