18:39 / 08.02.2021.

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT

U Kopačevu odavno nema ribara ni mreža, ali uspomene još žive

Kopačevo

Kopačevo

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nekada je selo Kopačevo, koje se nalazi u blizini Kopačkog rita, živjelo od ribarstva. Ali 60-ih godina to je područje proglašeno parkom prirode, čime je mještanima zabranjen ribolov. Ipak, pojedinci unatoč tomu i dalje njeguju tradiciju svojega ribarskog mjesta, čuvajući mreže i pričajući priče.

Ribara s mrežama na skrivenim kanalima Kopačeva davno nema. Ovdje godinama caruje zakon prirode i zabrana izlova ribe.

- Postoje zapisi da je u Kopačevu bilo jedno vrijeme i sto ribara, znači sto obitelji živjelo je od ribarstva. Po nekim zapisima, uhvatili su toliko ribe da su morali prestati s ribarenejm jer nisu to imali gdje plasirati, kaže Karol Boroš iz Kopačeva.

Na te dane Karola podsjećaju još samo stare fotografije u povijesnim knjigama i sačuvane ribarske mreže i vrške.

- Nije se takav alat upotrebljavao od Drugog svjetskog rata. Radio se taj veis od pletenog pruća, trske i šiblja. Postavljalo se još na suhom i, kada je naišla voda, radile su se ograde pa dvorišta, kaže Boroš.

Plesti je naučio od svog djeda i oca. Više ne plete, no vještina baratanja ribarskom iglom i kudjeljskim koncem nije zamrla. Kao ni ribarske priče.

- Neki ribari pleli su čak i bolje vrške od drugih pa su jedan od drugog oduzimali, krali znanje. A inače te mreže su njima plele pretežno njihove žene preko zime, nije se moglo vani raditi. Nekad se ribar nije htio ženiti ako žena nije znala plesti mrežu, kaže Boroš.

Iako su u svoje vrijeme bile vrlo funkcionalne, danas se više ne koriste. Ostale su trajni podsjetnik na nekadašnja vremena i identitet baranjskoga ribarskoga sela čiji potomci kopačevskih ribara još žive svoje uspomene.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!