Zdravo povrće - zahvaljujući talogu od kave

09.08.2022.

07:07

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Povrće

Povrće

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Talog kave, koji se najčešće doživljava kao otpad, može biti vrlo koristan, posebno za one koji vole alternativan uzgoj biljaka ili gljiva. Obitelj Šaravanja iz Satnice Valpovačke tako na svojem OPG-u već godinu dana povrće i voće tretira talogom crne kave. Kupci se pri tome ne moraju brinuti da će tako uzgojene kulture imati okus ili miris kave.

Suša uzima danak, sve je suho, a plodovi unatoč čestom zalijevanju jedva opstaju.

Ipak, naviknuti na različite vremenske uvjete, u tvornici pod nebom, obitelj Šaravanja sve je podredila proizvodnji domaćeg povrća i voća. Uzgaja se samo domaće i upotrebljava prirodno gnojivo, među kojim i talog crne kave. Pročitavši na internetu o prednosti taloga toga napitka, Željko ga je odlučio primijeniti u vlastitoj proizvodnji.

- Najinteresantniji mi je bio podatak da talog od kave zadržava vlagu i to sam eksperimentalno probao samo na deset redova krumpira i vidi se razlika velika. Tu gdje je talog još je uvijek zelen, a ovdje gdje nije bilo taloga uzalud je bilo i zalijevanje i sve - osušio se, ističe.

Zalijevanje kavom pokazalo se izvrsnim i kod paprike.

Uz sve ovo što su i mahune, i grah na suši stradao, evo paprika je fenomenalna i odlična! Preporučujem svakome, poručuje.

Smeđu smjesu nije mu problem nabaviti jer posjeduje kafić, a pomažu i prijatelji. Ova tekućina svoje adute ima i u borbi protiv štetnika.

- I paradajz sam špricao, ni jedan smrdljivi martin ni jedna gusjenica na ovu tekućinu neće doći, kaže Željko.

I bez mirisa kave! Sve što uzgoje i uberu prodaju na kućnome pragu ili na osječkoj gradskoj tržnici na zadovoljstvo kupaca koji imaju povjerenje u domaći proizvod.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!