Gordon Ramsay
Foto: HRT / HRT
Zašto se crvi hvataju lasom? Jesu li kaktusi proteinske bombe? Hrskaju li žohari izvana i iznutra? Zašto grljenje drveća pomaže u branju manga? Kako je malena ribica nahranila dva velika muškarca? Sve boje krumpira. Ovo nisu headlinesi najgledanije emisije Hrvatske radiotelevizije Plodovi zemlje, nego zanimljivosti na koje odgovara prva epizoda kulinarsko-putopisne avanturističke serije Gordona Ramsaya Neistražena područja, posvećena Peruu.
Neostvareni nogometaš, a danas bogati i slavni chef Gordon Ramsay svoju je Spice Girl pronašao na živopisnoj tržnici u Svetoj dolini carstva Inka, te hrabro zagrizao njenu crvenu ljutu papričicu već rano ujutro ne bi li se spremio za završni okršaj s peruanskim chefom i vlasnikom Michelinove zvjezdice Virgiliom Martinezom.
Ramseya neki zovu nasljednikom neprežaljenog kulinarskog istraživača, putopisca i dokumentarista kultura, kuhinja i običaja Anthonyja Bourdaina. Drugi tvrde kako nikako nije njegov kalibar i ne može zauzeti to prazno mjesto. Za razliku od Bourdaina, Ramsey se u televizijskoj karijeri više bavio reality showovima, a Neistražena područja zapravo mu je prvi putopisni serijal nastao u suradnji s National Geographicom 2018. godine.
U potrazi za kulinarskim inspiracijama isprva je obilazio udaljene i razmjerno egzotične kutke, no dolaskom pandemije serijal se prizemljio i selio bliže, te se u trećoj sezoni Ramsay obreo i u Istri i okušao u umješnosti s Davidom Skokom. I prije emitiranja, serijal su napali neki utjecajni kolumnisti tezom da je „kolonijalni miš-maš“, odnosno da mu je misija poučavati lokalce kako da kuhaju vlastitu hranu.
Pokazalo se, međutim, da se Ramsey itekako zna šaliti i na svoj račun i na račun kulturoloških stereotipa, pritom potpuno izbjegavajući docirati npr. kako zračnu luku u Limi krasi neautentični McDonalds, koliko god mrzio sendvič kao koncept.
Podrijetlom Škotlanđanin, odrastao je u Shakespeareovom Stratford-upon-Avonu. Prva mu je ljubav bila nogomet, ali mu je ozljeda koljena uništila planove i vratila ga na školovanje za hotelski menadžment. Od kuće je zbog nesređenih odnosa otišao vrlo rano, a prvi posao našao kao perač posuđa.
Nazivi Ramseyovih emisija redom su nosile nazive povezane s paklom, noćnim morama, psovkama, uvijek pomalo dramatične i tematski kontroverzne. U putopisnom se serijalu pak otkriva kao znatiželjan i duhovit. Tako kristale soli zove dijamantima i chefovim najboljim prijateljima. Psovki se međutim nije riješio te je cijeli serijal na National Geographicu prepun beepova, čuje ih se koliko i zvukove monitora u sobama za intenzivnu njegu.
Ramsay je izrazito poslovno uspješan, njegova grupacija restorana zaradila je ukupno 17 Michelinovih zvjezdica, trenutačno ih imaju 7. Jedini je chef među celebrityjima na Forbesovoj listi 100 najutjecajnijih 2020. zauzeo je 19 mjesto. Kraljica Elizabeta imenovala ga je 2006. godine časnikom Reda Britanskog carstva. Napisao je više od 40 kuharskih knjiga.
Na društvenim mrežama godinama razmjenjuje šaljivo-ozbiljne kritike s Golim kuharom Jamiem Oliverom, na temu i račun pokradenih recepata, očajnih jela i slično. Unatoč oštrom jeziku kojim nikoga ne štedi u realityma, prilično dobro podnosi kritike na vlastiti račun. Tako je bez ikakvih problema objavio je video u kojem ga posramljuje thai chef, a koji je pregledan gotovo 10 milijuna puta.
Gordona Ramsaya gledajte subotom na Drugom u 20:15, a emitirana izdanja pronađite u videoteci naše platforme HRTi.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!