Točka pucanja
Foto: promo / promo
Serija Adolescencija koja je nedavno izašla na Netflixu izazvala je nezapamćeno zanimanje i redom odlične kritike. U Posebnim dodacima prikazujemo film Točka pucanja istog autorskog dvojca, Stephena Grahama i Philipa Barantinija, koji je čak snimljen na isti način kao i svaka epizoda Adolescencije – u jednome kadru!
Film Točka pucanja (Boiling Point) ima tri oblika. Prvo je 2019. izašao kao kratki film, s nekoliko nagrada i više važnih nominacija, da bi 2021. dobio jednako hvaljenu cjelovečernju verziju.
2023. objavljena je četverodijelna serija, svojevrsni nastavak filma s kojim dijeli i veći dio autorske ekipe. Seriju smo nedavno mogli gledati na Hrvatskoj televiziji, i još uvijek možemo na HRTi platformi.
U Točki pucanja Stephen Graham glumi Andyja Jonesa, chefa kuhinje u luksuznom londonskom restoranu, koji se suočava s velikim pritiskom u izrazito kaotičnom radnom danu.
Sanitarna inspekcija, nezadovoljni gosti, preopterećeno osoblje, vlastiti demoni, cijeli niz elemenata koji dovode do točke pucanja koja prijeti uništenjem i njegova osobnog života i karijere.
Realističnom prikazu stresnog okruženja i dočaravanju atmosfere uz izvrsne glumce pridonijelo je i to što je film snimljen u jednom neprekinutom kadru, bez montažnih rezova! To je izrazito zahtjevna tehnika kojom se poslužio redatelj Philip Barantini, i koja se iznimno rijetko koristi.
U Hrvatskoj je to primjerice 2015. napravio redatelj Ivan Perić snimivši distopijski film Sirene i krikovi u trajanju od 78 minuta. Ima poznatih filmova koji imitiraju takav način snimanja, uz prikrivene rezove, primjerice Birdman Alejandra Gonzáleza Iñárritua ili Hitchcockovo Uže.
Bilo je planirano da se Točka pucanja snimi osam puta zaredom, te da se, naravno, odabere najbolja verzija. Međutim, zbog kritične situacije s pandemijom COVIDA-19, Graham i producenti smatrali su da je sve prerizično za toliko uključenih, pa su odlučili u dva dana snimiti po dvije verzije, od kojih je treća na kraju uzeta kao finalna verzija filma.
Kratki film snimljen je u Manchesteru, ovaj cjelovečernji u stvarnom londonskom restoranu Jones & Sons. Vlasnik tog restorana Andy Jones jedan je od najboljih prijatelja redatelja Barantinija, koji je zbog toga i chefa u Točki pucanja imenovao po njemu.
Film prikazujemo kao drugi po redu u Filmskom maratonu kuhanja u Posebnim dodacima u subotu 29. ožujka, u sendviču između odličnog francuskog filma Okus ljubavi i danskog Okusa gladi.
PS: Ne propustite selfie cijele ekipe nakon odjavne role!
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!