Točka pucanja: kad chef zakipi

18.03.2025.

11:34

Autor: Sanja Corazza/HRT

Točka pucanja
Točka pucanja
Foto: promo / promo

Serija Adolescencija koja je nedavno izašla na Netflixu izazvala je nezapamćeno zanimanje i redom odlične kritike. U Posebnim dodacima prikazujemo film Točka pucanja istog autorskog dvojca, Stephena Grahama i Philipa Barantinija, koji je čak snimljen na isti način kao i svaka epizoda Adolescencije – u jednome kadru!

Film Točka pucanja (Boiling Point) ima tri oblika. Prvo je 2019. izašao kao kratki film, s nekoliko nagrada i više važnih nominacija, da bi 2021. dobio jednako hvaljenu cjelovečernju verziju.

2023. objavljena je četverodijelna serija, svojevrsni nastavak filma s kojim dijeli i veći dio autorske ekipe. Seriju smo nedavno mogli gledati na Hrvatskoj televiziji, i još uvijek možemo na HRTi platformi.

Galerija
Točka pucanja, Foto: promo/promo
Točka pucanja, Foto: promo/promoTočka pucanja, Foto: promo/promo

U Točki pucanja Stephen Graham glumi Andyja Jonesa, chefa kuhinje u luksuznom londonskom restoranu, koji se suočava s velikim pritiskom u izrazito kaotičnom radnom danu.

Sanitarna inspekcija, nezadovoljni gosti, preopterećeno osoblje, vlastiti demoni, cijeli niz elemenata koji dovode do točke pucanja koja prijeti uništenjem i njegova osobnog života i karijere.

Galerija
Točka pucanja, Foto: promo/promo
Točka pucanja, Foto: promo/promo

Realističnom prikazu stresnog okruženja i dočaravanju atmosfere uz izvrsne glumce pridonijelo je i to što je film snimljen u jednom neprekinutom kadru, bez montažnih rezova! To je izrazito zahtjevna tehnika kojom se poslužio redatelj Philip Barantini, i koja se iznimno rijetko koristi.

U Hrvatskoj je to primjerice 2015. napravio redatelj Ivan Perić snimivši distopijski film Sirene i krikovi u trajanju od 78 minuta. Ima poznatih filmova koji imitiraju takav način snimanja, uz prikrivene rezove, primjerice Birdman Alejandra Gonzáleza Iñárritua ili Hitchcockovo Uže.

Galerija
Točka pucanja, Foto: promo/promo
Točka pucanja, Foto: promo/promo

Bilo je planirano da se Točka pucanja snimi osam puta zaredom, te da se, naravno, odabere najbolja verzija. Međutim, zbog kritične situacije s pandemijom COVIDA-19, Graham i producenti smatrali su da je sve prerizično za toliko uključenih, pa su odlučili u dva dana snimiti po dvije verzije, od kojih je treća na kraju uzeta kao finalna verzija filma.

Kratki film snimljen je u Manchesteru, ovaj cjelovečernji u stvarnom londonskom restoranu Jones & Sons. Vlasnik tog restorana Andy Jones jedan je od najboljih prijatelja redatelja Barantinija, koji je zbog toga i chefa u Točki pucanja imenovao po njemu.

Film prikazujemo kao drugi po redu u Filmskom maratonu kuhanja u Posebnim dodacima u subotu 29. ožujka, u sendviču između odličnog francuskog filma Okus ljubavi i danskog Okusa gladi.

PS: Ne propustite selfie cijele ekipe nakon odjavne role!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!