Profesorica kemije odustala na pitanju o kemijskom elementu

27.05.2021.

21:05

Autor: I.B./HRT

Ivana Peroš Žokalj 

Ivana Peroš Žokalj 

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Dvoje natjecatelja gledali smo u ovotjednom izdanju popularna game-showa "Tko želi biti milijunaš?" - Zadranku Ivanu Peroš Žokalj koja je prošloga četvrtka osvojila 1000 kuna bez potrošena džokera te potom i Tomu Šoletića iz Dubrovnika. Ivana nije uspjela prijeći drugi prag, što je pošlo za rukom Tomi koji idućega tjedna svoj pohod u kvizu nastavlja pitanjem za 64.000 kuna te s dva raspoloživa džokera.

Ivana Peroš Žokalj, profesorica biologije i kemije, na 6. pitanju za 2000 kuna, kojim je otvorila večerašnju emisiju, zatrebala je pomoć znalaca. Upitala ih je je li Fidel Ramos, Ahmed Sékou Touré, Fidel Castro ili Ahmed Sukarno 26. rujna 1960. održao 269-minutni govor u Općoj skupštini UN-a. Poslušavši Brunu Roberta koji je rekao da je spomenuti govor održao Fidel Castro, bez pomoći je zatim stigla do pitanja za 16.000 kuna.

Ivana Peroš Žokalj 

Ivana Peroš Žokalj 

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Na njemu je pak upotrijebila džokera "zovi". Nije znala čiji su ljubavnici bili Šofer, Trokrilni i Intelektualac, odnosno tko je ljubavnu sreću pronašao s Misterom Frndićem. Ponuda odgovora sadržavala je imena Štefice Cvek, Melite Žganjer, Sonje Sterle te Irene Grobnik. Džoker je znao kako je riječ o Štefici Cvek, a natjecateljica je potom otvorila pitanje za prelazak drugoga praga.

Ivana Peroš Žokalj 

Ivana Peroš Žokalj 

Foto: Tko želi biti milijunaš? / HRT

Koji je kemijski element nazvan po gradu koji je dobio ime po filozofu, glasilo je pitanje na kojemu je iskoristila i džoker "pola-pola". Njegovom su upotrebom u suženu izboru ostali gadolinij i berkelij, a ispali livermorij i oganeson. Iako je nekoliko puta spomenula sveučilište u gradu Berkeleyju, odlučila je odustati. Berkeley, grad u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, naposljetku je bio točan odgovor, a ime je dobio po filozofu Georgeu Berkeleyju poznatu po promoviranju subjektivnog idealizma. Nakon što je Ivana kviz napustila s osvojenih 16.000 kuna, u vrući je stolac sjeo večerašnji "vlasnik" najbržega prsta, Tomo Šoletić iz Dubrovnika.

Diplomirani pravnik do pitanja za 32.000 kuna stigao je bez iskorištena džokera te je upravo na njemu uzeo onoga "pola-pola". Tražila se zemlja u kojoj su sredinom 1980-ih političari, novinari i povjesničari umjetnosti vodili raspravu nazvanu "bitka oko piramide". Je li se ona vodila u Francuskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji ili Njemačkoj? Pošto su džokerom bili izbačeni ponuđeni odgovori u Španjolskoj i Njemačkoj, nije previše dvojio odgovorivši kako se rasprava nazvana "bitka oko piramide" vodila u Francuskoj. Tomu ćemo gledati i sljedećega četvrtka kada otvara pitanje za 64.000 kuna.

Niste li pratili večerašnje izdanje game-showa, naša multimedijska usluga HRTi pruža vremenski ograničenu dostupnost emisije. Stoga provjerite svoje znanje i nasmijte se dosjetkama voditelja Tarika Filipovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!