19:12 / 11.04.2021.

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Eskalacija sukoba HAZU-a i Moderne galerije zbog vlasništva nad umjetninama

HAZU

HAZU

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Nacionalni muzej moderne umjetnosti novi je naziv Moderne galerije u Zagrebu koja čuva više od 11 tisuća umjetnina. Oko tisuću njih u vlasništvu je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao i palača Vranyczany u kojoj je muzej smješten. Prije više od 20 godina Akademija je pravnim putem zatražila zaštitu svog vlasništva, a nakon što je u tome i uspjela ovih dana želi povrat jednog Bukovčeva remek-djela.


Na samo nekoliko koraka jedna od druge, dvije perjanice hrvatske kulture, na ratnoj su nozi. Jasno je to sad i svakom prolazniku jer uz novi logo muzeja stoji i kako on nikad neće biti HAZU iako je pod krovom akademijine Palače Vranyczany od 1934.

- Vranyczanyjeva palača je zabilježbom postala vlasništvo HAZU 1992. usred Domovinskog rata. Dakle ono što je bilo državno, što je kupljeno novcem državnih poreznih obveznika, odjednom je postalo vlasništvo Akademije, kaže Branko Frenceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.

Ali HAZU ne svojata samo palaču, nego i oko tisuću umjetnina koje se već desetljećima nalaze u postavu Moderne galerije, a među njima i Bukovčeva "Mlada patricijka" iz 1890. Pravno utvrđivanje vlasništva, akademija je dobila sudskim putem prije četiri godine.

- Nažalost ova je uprava zatražila ovrhom prvu umjetninu i ja smatram da to nije put jer HAZU se u cijelosti financira iz državnog proračuna i ne vidim koji je cilj da se na takav način potražuju umjetnine koje su u fundusu jednog nacionalnog muzeja, kaže Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

- Po zakonu o muzejima i zaštiti kulturnog dobra, smatram da je zbirka Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti vlasništvo hrvatske države odnosno svih nas, kaže Franceschi.

Predsjednik HAZU-a akadmik Velimir Neidhardt nije želio pred kamere. Oglasio se priopćenjem u kojem navodi kako ne želi sudjelovati u raspravi s ravnateljem Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti s obzirom na neistine koje uporno iznosi u javnosti i na isticanje provokativnih javnih natpisa.

-Ne bude li moguće ugovorom urediti odnose s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti, Hrvatska će akademija biti prisiljena ovršnim putem ostvariti pravomoćnu sudsku presudu te pokrenuti i druge sudske postupke kako bi zaštitila svoje pravo vlasništva, stoji u priopćenju.

I dok HAZU, stoji u priopćenju, želi da sve njegove umjetnine ostanu u postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Bukovac bi, nakon više od 70 godina u Muzeju, trebao promijeniti svoju adresu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!