„Izdani“ otvorili Festival tolerancije

02.07.2021.

13:22

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

"Izdaja"

"Izdaja"

Foto: Festival tolerancije / Vijesti iz kulture

Norveškom dramom "Izdani", redatelja Ejrika Svensona, koja donosi iskustva židovske obitelji koju nakon uhićenja deportiraju u Auschwitz, sinoć je otvoren 15. Festival tolerancije. 

Zbog lošeg je vremena manifestacija počela u zagrebačkome Studentskom centru umjesto na Bundeku. Ipak, nakon proljepšavanja, pod vedrim nas nebom očekuju uspješni i intrigantni filmovi, zanimljive i provokativne izložbe te društveno važna predavanja i edukativni programi.


Atraktivan glazbeni program predvode The Beat Fleet, Edo Maajka i Vlatko Stefanovski.


Program je sastavljen u skladu s idejom festivala, no ovogodišnje izdanje na otvorenom donosi i zabavne, pozitivne i često humorne filmove.

Ponovno je riječ o recentnim, nagrađivanim naslovima koji dolaze sa najznačajnijih svjetskih festivala, koji su najčešće nedostupni u redovnim kino programima.


Filmovi se prikazuju u nekoliko programskih cjelina - program Spektar predstavlja selekciju svjetski aktualnih i značajnih igranih filmova usmjerenih na filmove koji tematiziraju holokaust, ljudska prava i aktualne društvene probleme, a Ugriz stvarnosti dokumentarce visoke kvalitete koji pokazuju globalnost i univerzalnost individualnih problema.


U sekciji Tolerancija na rubu, novom program koji se okreće arthouseu, hibridnim, ali i žanrovskim uratcima, filmovi su jakoga autorskog rukopisa i potpisa, kontroverzni, često sirovi i nemilosrdni.


Program Samo kratko predstavlja kreativne kratkometražne filmove, a Mali koraci poučne i razumljive uratke namijenjene za najmlađe, u otklonu od dominantne, uglavnom američke, produkcije koja je u redovnoj kino distribuciji.


Program Retrospektive na 15. izdanju Festivala tolerancije će biti posvećen nogometu, s obzirom na to da se nekoliko se filmsko-nogometnih godišnjica obilježava u 2021.

Svjetske i hrvatske premijere


Organizatori su najavili da posjetitelje u deset dana očekuje i jedna svjetska premijera, filma "Skriveno djetinjstvo: Vesnina priča", o majci i kćeri, Evi i Vesni Domany koje su jedine od njihove uže i šire obitelji preživjele teror ustaškoga režima.


Od 51 filma na festivalu, njih čak 45 ima hrvatske premijere.


Iz programa se izdvaja švicarska drama s elementima trilera "Svetica nemogućeg" mlade glumačke zvijezde Tare Thaller, potom nizozemski glazbeni dokumentarac "Here We Move Here We Groove" te češki film za mlade "Čopor" koji problematizira međuvršnjačko nasilje u sportu.


Za ljubitelje sporta u programu su nogometni klasici "Bijeg u pobjedu" i "Dva poluvremena u paklu" te austrijski dokumentarac "Robinova družina", a za ljubitelje glazbe tu su filmovi "Rockfield: studio na farmi", "Nowhere Inn", "Faith i Branko" te "Dosta".


Ljubitelje mode čekaju provokativni i angažirani filmovi "Manekenka Maddy" te "Helmut Newton: perverzija i ljepota".


- Prilikom izbora filmova vodilo se računa o promicanju ideje tolerancije, dijaloga, poštovanja i promicanja demokratskog društva, ističe se u najavi.


Teme filmova su i ove godine neofašizam, rasizam, negiranje holokausta, predrasude prema izbjeglicama te kršenje prava žena i homoseksualnih osoba a s nekoliko efektnih kratkometražnih filmova ("Ovo je laž" i "U lice") tematizira se etika internetske komunikacije i iskrivljavanja istine.


Kako je najavljeno, posjetitelji će moći pogledati i tri izložbe koje će ih potaknuti na promišljanje što je to tolerancija te koliko smo daleko spremni ići u zagovaranju iste.


Izložbom "U fokusu" u suradnji s UNHCR-om Festival tolerancije nastavlja praksu samostalne produkcije izložbi koje tematiziraju pitanje izbjeglica u hrvatskom društvu, ovaj put u spoju znanosti (dr. sc. Vladimir Cviljušac) i umjetnosti (Helena Klakočar, Tisja Kljaković Braić i Milan Trenc).


Druga izložba, također u suradnji s UNHCR-om, je video instalacija naslova "Mi", u realizaciji produkcijske kuće Sekvenca, u režiji Jure Pavlovića, kojoj je namjera osvijestiti problem izbjeglištva podsjećanjem javnosti da se takva situacija može desiti bilo kome i da izbjeglice trebamo promatrati na isti način kako promatramo sami sebe.


Treća je izložba fotografija "Zato što postojim" nagrađivanog austrijskog fotografa Christophera Mavriča pripremljena u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, s portretima osoba s invaliditetom.


Organizirat će se i Tolerance razgovori, "Dobar, loš, zao: Čovjek" - tribina na temu rasta netolerancije, antisemitizma i fašizma te očuvanju sjećanja na holokaust (Vesna Domany Hardy, Inoslav Bešker, Rajko Grlić i Boris Jokić); Novi dom, novi život diskusija o integraciji izbjeglica i azilanata (nadbiskup Giorgio Lingua, apostolski nuncij, Anna Rich, predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj, pater Stanko Perica) te Umjetnost (i) promjena društveno tematiziranje nepoštivanja ljudskih prava te načini izražavanja neslaganja, bunta i osvještavanja pitanja prava (Nataša Govedić, Silvio Vujčić, Igor Grubić, Idis Turato).


Glazbeni program 15. izdanja festivala predvodit će The Beat Fleet, Edo Maajka, Vlatko Stefanovski, nastupila je i austrijska indie pop senzacija Dramas, a domaći  Porto Morto predsavit će se u posebnoj postavi sa DJ setom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!