Nagrade Marin Držić za dramu idu u ruke šest žena

24.03.2021.

15:46

Autor: Hina

Nagrada Marin Držić

Nagrada Marin Držić

Foto: HRT / HRT

Nagrade Marin Držić Ministarstva kulture i medija za dramsko djelo za 2020. idu u ruke šest autorica, prvonagrađenoj Marini Vujčić, Moniki Herceg i Dorotei Šušak koje ravnopravno dijele drugu nagradu, dok je treća nagrada pripala Mariji Dejanović, Anji Pletikosa i Nikolini Rafaj.

Odluku o nagrađenima iznijela je na konferenciji za medije u srijedu u Zagrebu ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Istaknula je kako se ta nagrada dodjeljuje od 1991. godine u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva a radi pružanja kontinuirane potpore njegovu razvoju i jačanju vidljivosti te afirmaciji mlađih autora.


- Nagrađeni su vrlo često vrlo mladi i neafirmirani autori, jednako kao i istaknuti dramski pisci, naglasila je ministrica. Posebno je istaknula činjenicu da to ministarstvo dodjeljuje i potporu za postavljanje nagrađenih dramskih tekstova na kazališnu scenu te dodala: Posljedica toga je da i u velikim i u manjim kazalištima nagrađena djela bivaju i izvođena, što značajno obogaćuje naš teatarski repertoar ali i daje poticaj dramskim piscima da nastave raditi, jer znaju da će najbolji biti izvedeni, rekla je Obuljen Koržinek.

S konferencije za novinstvo

S konferencije za novinstvo

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Ove godine na natječaj je prijavljen 71 dramski tekst, što je najveći broj prijavljenih dramskih djela u povijesti te nagrade. Natječaj je anoniman a nagrada financijska, pa se tako za prvu nagradu dobiva 40 tisuća kuna, za drugu 30 tisuća kuna, a za treću 20 tisuća kuna. Potpore Ministarstva kulture i medija za postavljanje drama na kazališne daske iznose 50 tisuća kuna za prvonagrađeni tekst, 30 tisuća kuna za drugonagrađeni i 15 tisuća kuna za trećenagrađeni.


Predsjednica Stručnog povjerenstva za dodjelu Nagrade Marin Držić za dramsko djelo za 2020. godinu Branka Cvitković napomenula je kako su ove godine prijavljeni dramski tekstovi kvantitativno i kvalitativno oscilirali obuhvaćajući i iznimna dramska ostvarenja i tekstove koji pozivaju na daljnju razradu. Uz širok dijapazon zastupljenih sadržaja, žanrova i stilova, u njima je bilo puno poetičnosti i poezije, rekla je, dok su u tematskom smislu zaokupljeni vrlo mračnim temama, s posebnim naglaskom na problematiku smrti i bolesti, osjećaje usamljenosti i izolacije.


Uz Cvitković, stručno povjerenstvo još su činile Nenni Delmestre i Martina Petranović.


S konferencije za novinstvo

S konferencije za novinstvo

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Prva nagrada pripala je tekstu "Plodna voda" spisateljice Marine Vujčić, u kojemu se bavi vrlo aktualnom temom majčinstva, "vješto balansirajući između atmosfere napetosti i simboličkih i poetskih motiva vode kao začetka i močvare kao kraja života".

Marina Vujčić

Marina Vujčić

Foto: Sandra Šimunović / PIXSELL

Drugu nagradu ravnopravno dijele Monika Herceg s dramskim tekstom "Ubij se, tata", koju je stručno povjerenstvo opisalo kao mračnu i mučnu poetsku dramu o nasilju u obitelji, ranama koje nikada ne zacjeljuju i životima oblikovanim užasima rata i Dorotea Šušak čiji dramski tekst "Vježbanje smrti ili pauze u disanju", kako je iznijeto u obrazloženju nagrade, "na slojevit, poetičan, misaono prodoran i emotivno angažiran način progovara o intimnome suočavanju pojedinca s bolešću, gubitkom i smrću bliske osobe te o osobnom suočavanju sa samim fenomenom smrti".

Treću nagradu Marin Držić ravnopravno dijele tri autorice: Marija Dejanović, čiji je tekst "Ne moramo više govoriti, svi su otišli" drama o prenapregnutim i tegobnim odnosima unutar jedne obitelji koja je iz Bosne izbjegla u Hrvatsku; Anja Pletikosa čija je drama "zaivanaradica@gmail.com", podnaslovljena kao "ljubavna monodrama za ženski ansambl", britka, pronicava i duhovita vivisekcija početka, trajanja i propasti jedne mladenačke ljubavne veze. 


Treća nagrađena autorica je Nikolina Rafaj, čiji dramski tekst "U pakao, lijepo molim" govori o načinima na koji se dvojica središnjih likova, otac i sin, pokušavaju nositi sa smrću supruge, odnosno majke, i istodobno uspostaviti kakav-takav međuodnos ili osjećaj uzajamnoga razumijevanja i potpore.

Svake godine, stručno povjerenstvo za čitanje preporuči još tri teksta, a ove godine to su drame "U istu rijeku ušla bih dvaput" Ružice Aščić, "Izaberi sebe" Suzane Ćurić, te "Nikaragva" Vida Hribara.


Svečana dodjela Nagrade Marin Držić tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu, 21. travnja. Već 22. travnja bit će upriličeno javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta. Također, u nakladi izdavačke kuće Disput objavljuje se od 2008. zbornik nagrađenih dramskih djela Nagradom Marin Držić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!