Kako prepoznati preuranjeni pubertet?

23.10.2021.

16:19

Autor: Zdrav život/HTV

 Suvremeno društvo u kojem živimo dovelo je do značajnog porasta pojavnosti preuranjenog puberteta

Suvremeno društvo u kojem živimo dovelo je do značajnog porasta pojavnosti preuranjenog puberteta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pretilost kod djece školske dobi ozbiljan je javnozdravstveni problem. Proučavajući njihove prehrambene navike, uočava se povezanost između prehrane i sve ranijeg ulaska u pubertet. Hormonalni disruptori koji dolaze iz okoliša, kozmetike i hrane mogli bi biti jedni od krivaca za pojavu preuranjenog puberteta, o čemu su za emisiju Zdrav život govorili ginekologinja Ulla Marton, organizator simpozija Nenad Bratković, docentica Nevena Krnić i profesor Valerije Vrček.

Prema definiciji, preuranjenim se pubertetom smatra pojava sekundarnih spolnih obilježja prije osme godine života, kad je riječ o djevojčicama, odnosno devete kad je riječ o dječacima. Suvremeno društvo u kojem živimo dovelo je do značajnog porasta pojavnosti preuranjenog puberteta, što je stručnjacima bio jasan signal da problem postoji i da ga treba početi rješavati. Na nedavno održanom simpoziju razgovaralo se o utjecaju prehrane, okolišnih čimbenika i pretilosti kao potencijalnim uzrocima preuranjenog puberteta.

- S obzirom na to da su takve pojave uvijek s više čimbenika uzrokovane, govorit ćemo i smatramo da je debljina kod djece jedan od važnih čimbenika koji tome doprinosi. Tu su čimbenici iz kozmetike i iz hrane, ako govorimo o hormonima hrane, aditivima ili naravno o endokrinim disruptorima, kaže Nenad Bratković, mag.nutr, organizator simpozija.

Hormonski kaos

Prof.dr.sc. Valerije Vrček s Farmaceutsko-biokemijskog fakultet u Zagrebu kaže da su to kemikalije i materijali koji imaju jedino zajedničko svojstvo, a to je da remete hormonsku ravnotežu.

- Ako hoćemo još dalje, možemo reći da stvaraju hormonski kaos kod čovjeka. Budući da stvaraju hormonski kaos, možemo ih uličnim jezikom nazvati hormonskim otrovima. To je zapravo jedna te ista stvar, dodaje.

U svijetu, pa tako i kod nas vidimo da s porastom broja djece koja su prekomjerne tjelesne težine ili pretila, istovremeno raste učestalost različitih oblika preuranjenog puberteta, upozorava doc.dr.sc. Nevena Krnić, dr.med., pročelnica Zavoda za pedijatrijsku endokrinologiju KBC Zagreb.

- Prvenstveno se tu radi o djevojčicama koje mogu razvijati ili raniji početak dlakavosti po spolovilu ili ispod rukica ili raniji početak razvoja grudi, a jedan dio njih počne ranije i s pravim pubertetskim razvojem, dodaje.

Vrlo je zastrašujuće saznanje da se ti hormonski otrovi nalaze posvuda oko nas.

- Tu ne pretjerujemo. Govorimo dakle o namještaju, ambalaži, hrani, kozmetici, lijekovima, dnevnom boravku, svuda su oko nas. Ne možete ih izbjeći, a zdravstvene posljedice su vrlo, vrlo raznolike i plaćaju se s nekakvim kamatama, kaže Vrček.

Nažalost, preuranjeni pubertet samo je jedna od zdravstvenih posljedica utjecaja hormonskih otrova.

- Uz sve ostale hormonske poremećaje, tu su dakle i neurološki, metabolički i imunološki poremećaji. Preuranjeni pubertet je svakako žalosna priča jer vam zapravo govori o tome da su hormonskim otrovima posebno izložena mala djeca, upozorava Vrček.

Utjecaj hormonskih otrova povezan je i s povećanom pojavnošću pretilosti i debljine u dječjoj dobi, što je također jedan od važnijih uzroka preuranjenog puberteta.

- To naravno nosi podlogu u samoj fiziologiji, odnosno masno tkivo kao aktivni endokrini organ potiče zapravo raniju aktivaciju centara koji stimuliraju pubertet. I to je zapravo ono što se bilježi svugdje u svijetu kao trend. Međutim još zapravo danas ne znamo koje su sve posljedice i koje sve to probleme nosi u perspektivi, odnosno u odrasloj dobi, kaže doc.dr.sc. Nevena Krnić, dr.med., pročelnica Zavoda za pedijatrijsku endokrinologiju KBC Zagreb.

Osim zdravstvenog aspekta preuranjenog puberteta, ne smijemo zanemariti niti socijalnu komponentu, o čemu je također bilo riječi na simpoziju.

- Ulaskom u prijevremeni pubertet dolazi do jednog sasvim drugačijeg razvoja. Seksualna obilježja, sad u ovom slučaju djevojčica jer sam ja ginekolog, naravno postaju puno izraženija i naglašenija u odnosu na komparativnost s djevojčicama njihove dobi koje nisu ušle u prijevremeni pubertet. Od kada je zapravo Nabokov 1955. godine izdao svoju knjigu Lolita, praktički je postao sinonim za jednu erotiziranu mladu djevojčicu, odnosno djevojku. Sukladno time idu i određene društvene pojavnosti, prvenstveno bih naglasila i pojavnost juvenilnih trudnoća o kojima moramo osobito voditi računa. Ono što bih poslala kao poruku - da mi danas praktički kao društvo i na neke indirektne načine podržavamo tu erotizaciju. Kad gledamo reklamne kampanje, praktički seks prodaje većinu tih proizvoda. Isto tako i modna industrija.Tu bi trebali posvetiti više pažnje da to spriječimo, kaže doc.dr.sc. Ulla Marton, spec. ginekologije i opstetricije.

Neki od najvažnijih uzroka preuranjenog puberteta su prepoznati. To je prva polovica rješenja problema. Druga polovica mora dati odgovor na pitanje što možemo učiniti.

-  Podastrijet ćemo i ovim putem jednostavne poruke. Ako govorimo recimo o plastici u hrani i oko hrane, onda da izbjegavamo kad god možemo plastificiranu, odnosno ambalažiranu hranu u plastici. Ka tome nove smjernice i novi trendovi idu, kao što primjećujemo. A naravno da apsolutno radimo na prevenciji i primarne i sekundarne debljine kod djece. Tu trebaju uključeni biti liječnici i kineziolozi i mi nutricionisti i svi ostali, poručuje Nenad Bratković.

Iako nije bila izravna tema simpozija, govornici su istaknuli i problem prečeste upotrebe dezinficijensa u ovo pandemijsko doba. Nažalost, mišljenja su da ćemo posljedice te prakse osjetiti tek za nekoliko godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!