Deficit radnika u turizmu, osobito u sezoni, popunjava se i radnicima s istoka Hrvatske. Osječka Ugostiteljsko-turistička škola svake godine organizira radionice kroz koje učenici mogu naučiti, primjerice, kako pripremiti jela mediteranske kuhinje.
07.03.2022.
07:00
Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT
Deficit radnika u turizmu, osobito u sezoni, popunjava se i radnicima s istoka Hrvatske. Osječka Ugostiteljsko-turistička škola svake godine organizira radionice kroz koje učenici mogu naučiti, primjerice, kako pripremiti jela mediteranske kuhinje.
Školujući se za buduće kuhare i slastičare neki od ovih učenika zasigurno će svoj posao naći u turističkoj sezoni.
- Nije monotono, puno se ljudi stalno upoznaje i stalno moraš raditi na sebi i težiti ka modernoj kuhinji, kaže učenik Dalibor.
Sve to otkriva i mediteranska kuhinja. O njezinoj raznolikosti, o trendovima i tajnama moglo se saznati na organiziranoj radionici. U ozračju raznih mirisa, slušalo se, pamtilo i učilo od najboljeg.
- Ovo im je jedinstvena prilika da se upoznaju s jednim malim dijelom kreativne mediteranske kuhinje, kaže strukovni nastavnik kuharstva Zdravko Perković.
Ovakve radionice plodno su tlo za sve ono što ove mlade ljude čeka, ali i uvod za predstojeća međunarodna natjecanja.
- Nama je u biti cilj da učenicima pokažemo koje su sve mogućnosti tih zanimanja i da se nakon završetka tog zanimanja otvaraju neke nove, veće i jače mogućnosti za daljnje obrazovanje, za zapošljavanje, rekao je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti.
To je i dobar vjetar u leđa za siguran korak na zahtjevno tržište rada. U konačnici i cilj ovog mjesta izvrsnosti.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora