Osječki srednjoškolci uče pripremati mediteranska jela

07.03.2022.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT

Osječka Ugostiteljsko-turistička škola svake godine organizira radionice

Osječka Ugostiteljsko-turistička škola svake godine organizira radionice

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Deficit radnika u turizmu, osobito u sezoni, popunjava se i radnicima s istoka Hrvatske. Osječka Ugostiteljsko-turistička škola svake godine organizira radionice kroz koje učenici mogu naučiti, primjerice, kako pripremiti jela mediteranske kuhinje.

Školujući se za buduće kuhare i slastičare neki od ovih učenika zasigurno će svoj posao naći u turističkoj sezoni.


- Nije monotono, puno se ljudi stalno upoznaje i stalno moraš raditi na sebi i težiti ka modernoj kuhinji, kaže učenik Dalibor.


Sve to otkriva i mediteranska kuhinja. O njezinoj raznolikosti, o trendovima i tajnama moglo se saznati na organiziranoj radionici. U ozračju raznih mirisa, slušalo se, pamtilo i učilo od najboljeg.


- Ovo im je jedinstvena prilika da se upoznaju s jednim malim dijelom kreativne mediteranske kuhinje, kaže strukovni nastavnik kuharstva Zdravko Perković.


Ovakve radionice plodno su tlo za sve ono što ove mlade ljude čeka, ali i uvod za predstojeća međunarodna natjecanja.


- Nama je u biti cilj da učenicima pokažemo koje su sve mogućnosti tih zanimanja i da se nakon završetka tog zanimanja otvaraju neke nove, veće i jače mogućnosti za daljnje obrazovanje, za zapošljavanje, rekao je Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti.


To je i dobar vjetar u leđa za siguran korak na zahtjevno tržište rada. U konačnici i cilj ovog mjesta izvrsnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!