60 godina Hvarskih ljetnih priredbi

22.07.2021.

09:32

Autor: Maja

"Tramvaj zvan žudnja"

"Tramvaj zvan žudnja"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ove godine Hvarske ljetne priredbe obilježavaju 60. obljetnicu. Uz povijesno kazalište u središtu grada, koje je ujedno najstarije pučko kazalište u Europi, ovaj je festival jedan od najprepoznatljivijih kulturnih aduta otoka. 

Već 60 godina u Hvaru tako gostuju ponajbolji umjetnici iz svijeta glazbe, kazališne ili plesne umjetnosti, a što se nudi u jubilarnoj sezoni doznala je ekipa Vijesti iz kulture:

- Puno sezona, puno rada, a u posljednje četiri godine bio je i mali zaokret, međutim sve je išlo u smjeru da festival zadrži svoj integritet, kaže umjetnički voditelj festivala Jure Radnić.


Nakon koncerta Bluesy Threesomea, u goste je stiglo dubrovačko Kazalište Marin Držić s predstavom "Tramvaj zvan žudnja".


- S obzirom na to veliko hvarsko nasljeđe u kazališnom smislu, obišli smo kazalište u Hvaru. Svaki put se oduševim kad dođem u Hvar i vidim gdje je naša kazališna tradicija, na neki način, počela, napomenuo je redatelj predstave Paolo Tišljarić.

- Uvijek mi je uzbudljiv taj Hvar. Mislim da su ovo neki festivalski susreti koji bi trebali donijeti neka nova iskustva. Meni se čini da Jure pokušava napraviti dobar veliki program i da ga treba podržati, poručila je glumica i redateljica Senka Bulić.


Zahvaljujući raznolikosti sadržaja festivala publika je mogla čuti koncert „Gudalo protiv trzalice", kontrabas i tambura, neočekivani spoj dva instrumenta.


- Zadnjih par koncerata izvodimo tradicionalne pjesme, jer nam na jesen izlazi četvrti CD koji će se zvati „Traditional Song Book“, najavljuje tamburaš Filip Novosel, a kontrabasist Tihomir Hojsak dodaje: Svaki muzičar ima svoj instrument i njemu je to kao djete, mazi ga i pazi ga, tuče ga i voli ga, kao što ja volim svoj kontrabas, rekao je Hojsak.


Do kraja kolovoza na Hvarskim ljetnim priredbama održat će se još niz koncerata među kojima Tereze Kesovije, gitarističkog tria Elogio i Papandopulo kvarteta te nastup Zagrebačkog plesnog ansambla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!