U rubrici Stranci u Hrvatskoj emisije Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo Etiopljanku Betlehem Pajač. Ona se u Hrvatsku preselila 2023. godine. Ta bivša stjuardesa proputovala je pola svijeta da bi se, zbog ljubavi, skrasila u Sv. Ivanu Zelini.
Betlehem je rođena, odrasla i školovala se u Etopiji. Dolazi iz glavnoga grada Adis Abebe.
- Ondje sam rođena, obrazovala sam se ondje, u tom velikom gradu koji ima gotovo 6 milijuna stanovnika. I sada doista grad raste, brzo se razvija, kaže Betlehem.
Etiopija osim što je kolijevka čovječanstva je i domovina kave. Kakva je razlika između hrvatske i etiopske kave?
- Okus je doista različit i ovdje sam kušala različite vrste kave. U Hrvatskoj je kava jednostavno drugačijeg okusa i mogu uvijek osjetiti taj okus na jeziku. Arabika je najbolja vrsta kave. Malo je jača. Pijemo je kao crnu kavu, ne miješamo je s mlijekom i za nas je to ceremonija. Ispijanje kave je dio tradicije. Oko kave se okupljaju obitelj i prijatelji. Uvijek se traži trenutak za ispijanje kave. Uvijek pripremimo i nešto za grickanje uz nju - miješane žitarice koje su vrlo zdrave. Tako da ih nudimo kada se kava pije, objašnjava Betlehem.
Betlehem Pajač
Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT
Betlehem je u Hrvatsku došla 2023. godine zbog ljubavi.
- Otada sam u braku i živimo ovdje. Prije toga studirala sam ekonomiju, a nakon što sam diplomirala, počela sam raditi kao stjuardesa za Ethiopian Airlines. Potom sam radila za Saudi Arabia Airlines, isto veliku tvrtku, i doista moram reći da sam i ondje imala sjajno iskustvo. Radila sam i kao predstavnica aviokompanije, u predstavljanju nekih novih proizvoda. Dakle, vrlo sam ponosna na to i moram reći da sam bila prva ne-bjelkinja koja je predstavljala aviokompaniju na web stranici i drugoim reklamnim materijalima, tako da nisam bila samo stjuardesa. Nakon tog života preselila sam se u Hrvatsku, otkrila je Betlehem.
Posuđe za kavu iz Etiopije
Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT
Najvažnija sigurnost
Kakav joj je bio osjećaj preseliti se iz Adis Abebe, glavnog grada Etiopije, koji ima oko 6 milijuna stanovnika, u jedan mali gradić kao što je Sveti Ivan Zelina sa samo 15 000 stanovnika?
- Moram reći da uopće Etiopiju i Hrvatsku ne mogu usporediti. Nakon što sam došla u Hrvatsku, već sam imala puno iskustva s putovanjima. Doista sam bila izložena raznim kulturama, proputovala sam 73 zemlje svijeta, tako da se nisam šokirala kad sam došla u Sveti Ivan Zelinu, međutim moram reći da je život različit. Hrvatska je prekrasna zemlja, doista obdarena prirodnim ljepotama, svatko bi ovdje poželio živjeti, smatra Betlehem.
Njoj je najvažnija sigurnost.
- Jako se sigurno osjećam ovdje, to mi je izrazito važno. Međutim, treba dodati i još neke vrijednosti Hrvatske, a to je ovaj društveni aspekt. Hrvati su doista prijateljski nastrojeni, gostoljubivi, uvijek imaju vremena za kavu i mi to smatramo u mojoj zemlji socijalnom terapijom. U tom smislu, u Hrvatskoj se doista jako ugodno osjećam. Posebice u Svetom Ivanu Zelinu koji je tako mali gradić, pun dobrih ljudi, pun je zelenila i baš sam sretna što živim ondje, ustvrdila je Betlehem.
Betlehem Pajač
Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT
Velike razlike etiopske i hrvatske kuhinje
Čime se Betlehem trenutačno bavi u Hrvatskoj?
- Trenutačno sam kozmetičarka, zapravo make-up artistica, vizažistica. Usredotočena sam na taj dio, ali i na predstavljanje etiopske kulture. Želim predstaviti kulturu i etiopsku kuhinju i surađujem s raznim organizacijama i preporučujem se za suradnju, odgovara Betlehem.
Članica je Međunarodnog kluba žena Zagreb i organizira različita druženja.
Uspoređujući etiopsku i hrvatsku hranu, Betlehem ističe da su vrlo različite.
- Kad god imam priliku, volim predstaviti etiopsku kulturu, posebice onima koji ništa ne znaju o njoj. Često to činim u Međunarodnom klubu žena. Pripremam našu vegetarijansku kuhinju i to sam činila već nekoliko puta kako bi moji prijatelji kušali našu kuhinju. Kuhinja je različita, drugačija je od hrvatske, dosta je začinjena. Naš glavni začin je berberi, što je neka vrsta ljute papričice, objašnjava Betlehem.
U Etiopiji se i mnogo posti.
- Post uključuje suzdržavanje od mliječnih proizvoda i mesa, naravno, i tada smo usredotočeni na povrće koje se priprema na različite načine i služi se sa senđerom. To je vrsta kruha bez kvasca u koji se hrana umotava kao u palačinku. Dakle, namažemo taj kruh curry umakom i onda dodajemo povrće. To je različito od hrvatske kuhinje koju također znam pripremati, dodaje Betelehem.
Betlehem Pajač
Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT
Dva velika vjenčanja
Betlehemino vjenčanje održano je i u Etiopiji i u Hrvatskoj.
- Imali smo dva velika vjenčanja - i u Etiopiji i u Hrvatskoj. Bilo je sjajno, iznad svih mojih očekivanja. Bila je to sjajna prilika da se svi uzvanici dobro provedu i uživaju u hrani. Puno se jelo mesa, jer su Hrvati navikli na meso. U Hrvatskoj nema toliko začina, ali meni je to svejedno bliska hrana i ja mogu jesti što god se služi.
Uživala sam i moja obitelj koja je došla ovamo na vjenčanje je uživala, kaže Betlehem.
Betlehem ima i planove za budućnost - želi uvoziti etiopsku kavu u Hrvatsku.
- Željela bih da se Hrvati mogu upoznati s njom. Trenutačno sam, kao što sam rekla, dosta posvećena prezentaciji svoje kulture i zemlje, a kava se nekako nadovezuje na tu priču, zaključila je Betlehem.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!