Tajlanđanka Wannapa zbog ljubavi doselila u RH, i otvorila restoran

12.02.2025.

16:02

Autor: Ivana Vilović/V.M./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

U rubrici "Stranci u Hrvatskoj" emisije Dobro jutro, Hrvatska ugostili smo Tajlanđanku Wannapu Ponyon koja se u Hrvatsku doselila prije 5 godina - zbog ljubavi. Dugo je željela otvoriti vlastiti restoran s tajlandskom hranom, a to joj je prošle godine i pošlo za rukom.

Wannapa Ponyon rođena je u sjeveroistočnom dijelu Tajlanda, ali tamo zapravo nikad nije živjela.

- Brzo smo se kao obitelj preselili na jug i od svoje druge godine živimo u južnom dijelu Tajlanda, u pokrajini Panga. Kad sam krenula na studij, onda sam se preselila u Phuket. Ondje imam kuću s bratom, kaže Wannapa.

Phuket je poznato turističko odredište. Riječ je o prekrasnom mjestu koje doista nudi štošta.

- Sve je ondje doista dostupno. Noćni život je bogat, ali ondje živi i mnogo lokalnog stanovništva koje živi mirno. Tajland je općenito prekrasan, a u Phuketu, kojeg zovem svojim rodnim gradom, to je nešto posebno, dodaje Wannapa.

Wannapa Ponyon

Wannapa Ponyon

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Zbog pandemije počela kuhati


Na Tajlandu Wannapa je radila u turističkom sektoru. Bila je zaposlena u jednom hotelu, sve dok nije izbila pandemija. Onda se počela baviti kuhanjem.

- Radila sam na recepciji i voljela sam taj posao. Međutim, kad se pandemija proširila, došlo je do zatvaranja, kao što znamo, i zatvorio se hotel u kojem sam radila. Nisam znala što bih sama sa sobom, ležala sam u krevetu i razmišljala što da radim. Počela sam razmišljati o nekim novim poslovima i tada mi je palo na pamet da počnem kuhati, kaže Wannapa.

Prije toga nije puno znala o kuhanju

- Gotovo da nisam ni nož primila u ruke. Međutim, odlučila sam probati. Počela sam istraživati neka jela koja volim. Gledala sam kako se pripremaju i polako sam osnovala neke online grupe na društvenim mrežama i počela sam kuhati za prijatelje i za članove te grupe, dodaje Wannapa.

Rano ujutro bi kupila namirnice i sve bi sama pripremila kako bi bilo gotovo za ručak.

- To sam isto tako i odnosila klijentima koji bi naručili hranu, priča Wannapa.

Wannapa Ponyon

Wannapa Ponyon

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Supruga Hrvata upoznala na Tajlandu


U Hrvatsku je Wannapa došla zbog ljubavi. Supruga je upoznala na Tajlandu.

- Moj muž i ja, prije nego što sam se ovamo preselila, bili smo naravno cura i dečko. Moj muž je živio na Tajlandu i planirali smo zapravo život u Phuketu. Međutim, kad se pandemija proširila, on je morao otputovati natrag kući i bili smo dosta rastuženi činjenicom da se naši planovi neće moći ostvariti. Godinu dana bili smo razdvojeni, on se pokušavao vratiti na Tajland, prijavljivao se na poslove, ali nitko nije htio zaposliti nekoga tko je bio daleko, prisjeća se Wannapa.

Budući da je vidjela koliko se on trudi, odlučila je da bi bio red da se i ona potrudim približiti njemu.

- Tako smo počeli raditi nove planove. U tom trenutku bilo je jako teško dobiti dokumente i trebalo nam je gotovo tri do četiri mjeseca da bi nam to uspjelo, dodaje Wannapa.

Wannapa Ponyon

Wannapa Ponyon

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U Hrvatskoj prvi put vidjela snijeg


Nikad prije dolaska u Hrvatsku Wannapa nije vidjela snijeg.

- Nikada nisam doživjela tako hladno vrijeme. I kad sam prvi put došla, sve je bilo zasnježeno, sve je bilo bijelo... Kad sam sletjela i pogledala kroz prozor, nisam mogla vjerovati. Prvi put kad sam zapravo kročila na hrvatsko tlo, 16. siječnja, sjećam se tog datuma, sve je bilo pod snijegom i rekla sam mužu da me snima kako skačem u snijegu, kako pokušavam uhvatiti pahulje. Bilo je prekrasno, kaže Wannapa.

Kasnije je shvatila da se na snijeg i hladnoću neće lako naviknuti.

- Dakle, došla sam 2021. godine u siječnju, sve je bilo jako mirno i tiho, i bilo je jako hladno. I moram reći da sam postala malo depresivna, priznaje Wannapa.

Wannapa Ponyon

Wannapa Ponyon

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Restoran u Zagrebu - ostvarenje snova


U restoranu koji je otvorila prije godinu dana nudi uglavnom jela iz južnog Tajlandal, svojeg zavičaja, a što nudi hladnim ustima Hrvatska pokazala je i tijekom gostovanja u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska.

Bilo je tu tofua s klicama i kikirikijem, ljepljive riže s mangom, i različitih vrsta rezanaca pripremljenih na sto načina.

S hrvatskog menija, Wannapa kaže, nikad ne odbija ćevape, a od naših je jela prvo naučila pripravljati zagrebački odrezak.

- To je zapravo prvo jelo koje sam kuhala u Hrvatskoj i to su mi ponudili u muževoj obitelji, ispričala je Wannapa.

Wannapini specijaliteti

Wannapini specijaliteti

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora