Sirijac Badi u Zagrebu nudi autentičnu kuhinju i bliskoistočne slastice

29.01.2025.

15:53

Autor: Ivana Vilović/V.M./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

U rubrici "Stranci u Hrvatskoj" emisije Dobro jutro, Hrvatska gost je bio Sirijac Badi Hadad koji se u Hrvatsku doselio prije 20 godina. U Zagreb je došao na studij, ovdje zasnovao obitelj, a nedavno s bratom i sestrom pokrenuo vlastiti posao - restoran s autentičnim jelima libanonske i sirijske kuhinje te bliskoistočnim slasticama.

Iz svog rodnog grada Homsa u Zagreb je Badi Hadad došao prije 20 godina. Došao je kao stipendist Ine Naftapiln studirati na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, no nakon završenog studija ipak se nikad nije bavili geološkim i naftnim inženjerstvom.

- Nažalost sa završetkom studija desila je situacija u Siriji pa nismo imali priliku raditi u struci tamo, objasnio je Badi.

Umjesto inženjerstvom Badi se otisnuo u ugostiteljske vode. Krenuo je, naime, stopama svojih roditelja koji su još davnih dana pokrenuli ugostiteljski posao u Siriji, a zatim su otišli u Kanadu i tamo pokrenuli lanac restorana s bliskoistočnom hranom.

- Otvorili su lanac restorana poznate sirijske delikatese. Međutim, nakon toga, brat i ja smo odlučili otvoriti restoran u Hrvatskoj. Uspjeli smo prošle godine otvoriti prvu lokaciju u Šubićevoj ulici, na Kvaternikovom trgu i uz to smo otvorili tvornicu baklave, knafe i drugih sirijskih delikatesnih slatkiša, kaže Badi.

Tvornica za proizvodnju slatkiša nalazi se u Novom Zagrebu i zapošljava 15-ak ljudi.

- Moj plan je da se širi cijelom Hrvatske jer su jako kvalitetni proizvodi i duh Bliskog Istoka je stavljen u to - i slani i slatki dio, najavljuje Badi.

Sirijske slatke delikatese

Sirijske slatke delikatese

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Još je jedna dimenzija Badijeva života vrlo zanimljiva - uključio se volonterski u rad Crvenog križa i već dugi niz godina surađuje s njima. Prošli je sve krize u Hrvatskoj i pomagao.

- Nakon studija sam završio i za tumača. Ja sam sudski tumač za arapski jezik. Moja suradnje s Hrvatskim crvenim križem počelo je 2015. godine tijekom velike migracijske krize gdje sam radio kao prevoditelj. Nastavila se i tijekom velikog potresa u Zagrebu, velikog potresa u Glini i Petrinji. Iskreno, mogu vam reći da me taj period mog života najviše ispunio kao čovjeka, ističe Badi.

Danas cijela Badijeva obitelj živi u Hrvatskoj.

-  Unutar familije brat i ja imamo hrvatsko državljanstvo, mama i tata, kanadsko, sestra američko, a svi smo na okupu sada u Lijepoj našoj. Tata i mama bavili su se u Kanadi ugostiteljstvom, a sada rade s nama tu. Sestra je iz Amerike doselila i ona se bavi tortama i slatkim dijelom tog našeg brenda, napominje Badi.

Kako to da se Badi i brat nisu otisnuli u Ameriku?

- Iskreno, imali smo puno prilika otići, ali uvijek nas nešto veže u Hrvatskoj. Želio sam ostati tu, rekao sam da ću tu i umrijeti. Moja želja je bila nastaviti obiteljski posao koji su moji roditelji gradili već godinama i da to ponudim na hrvatskom tržištu, kaže Badi.

Badi Hadad

Badi Hadad

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Tijekom gostovanja Badi je predstavio slane i slatke delicije koje proizvode, a posebno je istaknuo da ih pripremaju od namirnica hrvatskog podrijetla.

-  Brat i ja odlučili smo da koristimo namirnice isključivo iz hrvatske kvalitetne domaće proizvodnje, osim začina, jer tu se ne mogu naći pravi orijentalni začini, dodaje Badi.

Zanimljiv je i slogan njihovih proizvoda - "Made by Syrian hands on Croatian lands", ili prevedeno, izrađeno sirijskim rukama na hrvatskom tlu.

- Jako mi je drago da je to hrvatski proizvod, na kraju krajeva, i želim da se širi i Europom i u Hrvatskoj, zaključio je Badi.

Badijeve delicije

Badijeve delicije

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora