Interaktivni ‘Zrinski i čakovečki Stari grad’

09.02.2021.

10:35

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

‘Zrinski i čakovečki Stari grad’

‘Zrinski i čakovečki Stari grad’

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Muzeju Međimurja je nakon više od godine dana priprema, građevinskih radova i uređenja interijera otvorena izložba ‘Zrinski i čakovečki Stari grad’. Zanimljivim interaktivnim postavom, unatoč pandemiji, žele privući i educirati što veći broj posjetitelja.

Izložba prikazuje život obitelji Zrinskih u ranom novom vijeku. Razdoblje je to u kojem proživljavaju svoj najveći uspon i to upravo u Međimurju. Kako - unatoč pandemiji - u Muzeju Međimurja znaju privući posjetitelje, provjerila je ekipa Vijesti iz kulture:

- Imali su oružarnicu, knjižnicu, biblioteku Zrinianu koja se danas čuva u Sveučilišnoj i nacionalnoj knjižnici u Zagrebu, također su imali vrtove, nabraja kustosica izložbe Magdalena Vrbanec.


Njihov je dvor bio pravo kulturno središte - a za posebne se prilike nosila i prigodna odjeća čije replike dokazuju kako su Zrinski pratili posljednje modne trendove:  Visoko su kotirali u Habsburškoj Monarhiji, bili su bogati, imali su razvijene trgovačke veze, dodaje Vrbanec.

I dok su muški članovi odlazili na bojišta - žene nisu ostajale prekriženih ruku. Bavile su se politikom, lobirale, održavale imanja. I to je samo djelić onoga što možete doznati na izložbi za koju se pripremalo mjesecima.


- Dosta smo vremena uložili da osmislimo ovakve recimo obiteljsko stablo i onda te uvećane portrete Zrinskih baš iz tog razloga da djeca dođu i da njih to vizualno šokira i da kažu 'vau, ipak bismo mogli saznati nešto o tomu,' kaže ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan.


A to je i krajnji cilj projekta ‘Living Castles’ - privući što više ljudi u muzeje, posebno mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!