14:56 / 25.05.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

"Naša kuća": dokumentarac o strahu od starenja

"Naša kuća"

"Naša kuća"

Foto: Danijela Stanojević / Kino Europa

Znači li starost samoću, bolest i izolaciju? Na to pitanje, s posebnom suosjećajnošću, odgovara u svom dokumentarnom filmu "Naša kuća" scenaristica i redateljica Danijela Stanojević. 

Autorica je nekoliko godina pratila i snimala svakodnevicu vlastitih roditelja jer smatra da društvo nema osjećaj za stare ljude te ih često izolira, što se intenziviralo tijekom pandemije. Inspiraciju je pronašla, kaže, i u vlastitom strahu od starenja pa je film prepun intimnih i dirljivih trenutaka snimljenih na Pagu.

- S vremenom nas se svi počinju odricati, osim što ti otpadaju prijatelji putem, u jednom trenutku si stara osoba i nisi nikomu zanimljiv. S obzirom na to da sam htjela snimati društvenu izolaciju koja se spontano dogodi jer naše društvo je takvo, mi nemamo vremena za svoje roditelje, za svoje prijatelje, onda sam odlučila tu prolaznost vremena i primicanje starosti nekako snimiti, kaže autorica Danijela Stanojević.


Film se može pogledati u sklopu 15. festivala Vox Feminae na online platformi Kina Europa

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!