Ukras bez kojeg su nezamislivi božićni blagdani

13.12.2021.

21:04

Autor: Katarina Barač-Perošević/Dnevnik/B.A./HRT

Božićna pšenica simbol je života u kršćanskoj vjeri

Božićna pšenica simbol je života u kršćanskoj vjeri

Foto: Dnevnik / HRT

Blagdan je svete Lucije, zaštitnice vida i slijepih. Na taj dan u našim se krajevima sije božićna pšenica, kao simbol života u kršćanskoj vjeri. Prema narodnom vjerovanju, kada proklija, ovisno o gustoći, boji i sočnosti, najavljuje bolju ili lošiju žetvu iduće godine.

Na blagdan Sv. Lucije baka Evica Blažinkov iz Piškorevaca godinama sa žitom čini isto.


- Stavimo u tu posudu da još prenoći, da ono nabubri, i onda to sutradan u tanjuriće slažemo i napravimo upola tako da može svijeća stati. I to metnemo na toplo i svjetlo, objašnjava.


Prema kazivanju starih, od svete Lucije do Badnjaka pratilo se i vrijeme.


- Ako predvečer ili popodne malo kiše pada, onda pri kraju mjeseca znači - bit će kiše. I tako, ako ima vjetra - vjetrovito. I tako smo mi to svaki dan pisali, to se zove brojnice, kaže baka Evica.


Dvanaest dana do Božića, a blagdanska pšenica već je i na osječkoj tržnici.


- Mi imamo idealne uvjete u plasteniku. Ovo žito posađeno je prije 15 dana, već se ono dosta dobro prodaje. A čujte, običaji se moraju ispoštivati, kaže Zvonko Marić, vlasnik OPG-a iz Osijeka.


- Kao dijete se sjećam da je moja majka znala uvijek reći da se na Luciju sadi žito iz prosto jednog razloga zato što je sv. Lucija brojala žita, zrnca žita, i stavljala u ove posudice za blagoslov obitelji, kaže Snježana Borbaš, prodavačica iz Tenje.


Jedan od najljepših zelenih ukrasa, bez kojeg su nezamislivi božićni blagdani, krasit će i blagdanski stol, zazivajući obilje, plodnost i blagostanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!