Vratili se nakon 20 godina u Švicarskoj: "Uvijek smo tome težili"

18.04.2021.

07:00

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Štefica Murković Strahija

Štefica Murković Strahija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Općina Podturen među razvijenijim je lokalnim jedinicama u Međimurju. Znatna sredstva ulažu se u prometnu infrastrukturu. U tijeku je obnova Doma kulture, a redit će se i ambulanta. 

Marija Jambrošić cijeli život živi i radi u Podturnu. Prisjeća se davnih vremena kada su se mještani svakodnevno družili. Danas je toga sve manje, ali svoje mjesto ne bi mijenjala nizašto.


- Imamo crkvu, školu, trgovine kakve želimo, doktora, ističe.


Jedino kaže, kad bi bilo više djece. No i tome problemu priskaču mnoge obitelji koje se ili doseljavaju ili vraćaju u Podturen. Poput gospođe Štefice, koja se nakon 20 godina života u Švicarskoj, odlučila vratiti.


- Uvijek smo težili da se vratimo doma. Hvala Bogu što sam imala supruga koji me podržavao u tome, to je i njegov cilj. Mislili smo da je to zadnji vlak - ili ćemo se vratiti sad ili nećemo do penzije, kaže Štefica Murković Strahija.

Tik do kuće nalaze se novoobnovljena škola i sportska dvorana. Iz ovih je školskih klupa proizašlo na desetke državnih prvaka. Među njima je i Hana Čemerika.


- Učitelji su super, potiču nas, što je najbitnije, i daju nam različite materijale da bi nama bilo ljepše i zanimljivije, kaže ova učenica 8. razreda OŠ Podturen.


- Jednosmjenska nastava je uvelike pomogla da djeca u školi zaista provode ugodne dane i da možemo djecu odgajati za sretno i zdravo djetinjstvo. To nam je prvi prioritet, poručuje Marijana Cerovec, ravnateljica OŠ Podturen.


Školarcima i rekreativcima u sklopu sportskog parka dostupni su tereni za nogomet, košarku i tenis te atletska staza u koje je uloženo više od 3 milijuna kuna. U tijeku je obnova doma kulture, a nakon 30 godina obnovit će se unutrašnjost ambulante. Načelnik Podturna Perica Hajdarović kaže kako je vrijednost tog projekta 300.000 kuna.


- Tom obnovom ćemo dobiti mogućnost dodatnih prostora koje će se moći koristiti za dodatne zdravstvene usluge na području naše općine, poručuje Hajdarović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!