08:52 / 06.03.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Međimurje - savršeno za izlet

Međimurje - savršeno za izlet

Međimurje - savršeno za izlet

Foto: Kod nas doma / HRT

Međimurska županija vrvi prirodnim bogatstvima i nudi ponešto za svakoga – prekrasan krajolik, zanimljivu povijest i različite sportske aktivnosti. Ovo zeleno područje diči se i s 5 kilometara novouređene biciklističke staze smještene tik uz rijeku Muru. Vozeći se po stazi moguće je vidjeti prelijepe međimurske konje, ljupke mostiće i osjetiti neopisivi mir.

"Med dvemi vodami" centar je za posjetitelje koji promovira i čuva međimursku prirodnu baštinu – nalazi se na Trgu međimurske prirode, jedinom hrvatskom trgu posvećenom prirodi. Tamo se, primjerice, može saznati tko su bili 'fljojsari':

- Zamislite doba kad se po Dravi iz alpskog dijela prema Međimurju transportirala drvena građa u obliku trupaca – to su bili ljudi koji su spojili trupce u splav, plovili na njemu, došli do Donje Dubrave, i trupce deponirali u pilanu na daljnju preradu, objašnjava ravnatelj centra Siniša Golub i dodaje kako je to bila genijalna i održiva ideja.

Jedno od zanimljivih mjesta u Međimurju je i Matulov grunt – starinska „hiža“ koja je ime dobila po plavom leptiru 'matulu' s tog područja, a njezina specifičnost slamnati je krov. Takvih kuća danas je sve manje:

- Modernizacija osamdesetih godina je 'pokosila' sve slamnate krovove u Međimurju. Bila je sramota imati staru hižu pokrivenu slamom, kaže direktor turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, i dodaje kako bi Međimurci danas dali sve da imaju jedno takvo selo.

Stari drveni mlin iz 1902. godine radi i danas, te je još jedno šarmantno obilježje ovog kraja na rijeci Muri. Upravo je rijeka mnogim stanovnicima nekad značila posao, a za nju se veže i zanimljiva legenda o „murskoj dekli“ – navodno je vabila ljude u rijeku, gdje su se oni utapali.

Sve ovo, i još mnogo toga, odlična su motivacija za posjetiti Međimursku županiju – idealno mjesto za uživanje i rekreaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!