06:34 / 21.03.2021.

Autor: Zdrav život/HRT/D.M.

'Bolesna usta su bolestan čovjek'

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Svjetski dan oralnog zdravlja svake se godine širom svijeta obilježava 20. ožujka. Njegov cilj je podići svijest javnosti o važnosti prevencije i kontrole oralnih bolesti koje pogađaju gotovo 3,5 milijarde ljudi diljem svijeta.

- Oralno zdravlje nije samo oralno zdravlje, već je kompleksan pojam. On u sebi nosi puno toga što ne uključuje samo fizičko zdravlje, nego i mentalno zdravlje i jako je bitan dio općeg zdravlja. Jedan od utemeljitelja našeg fakulteta i učenja stomatologije na ovim prostorima, akademik Ćupar, je još 1938. u svom nastupnom predavanju rekao da su bolesna usta - bolestan čovjek, kaže prof. Zrinka Tarle, dekanica Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.

Unatoč suvremenoj stomatologiji stanje u Hrvatskoj je loše

Glavni moto ovogodišnjeg Dana oralnog zdravlja je "Budi ponosan na svoja usta". Tim se sloganom ljude želi motivirati da cijene i vode računa o zdravlju usne šupljine. U Hrvatskoj je, napominje Tarle - edukacija u Hrvatskoj je itekako potrebna. Tzv. KEP indeks, karijes, ekstrakcija i ispuni zuba - u našoj je zemlji na nižem nivou unatoč tome što suvremena stomatologija omogućava najviše moguće standarde, dodaje.

Bolesti usne šupljine najčešće nastaju kao posljedica triju stanja: karijesa, parodontne bolesti te gubitka zuba. Suvremena stomatologija itekako može odgovoriti i riješiti najsloženije probleme.

Implantat kao idealno rješenje

- Ukoliko dođe do kavitacija, koristimo minimalno invazivne tehnike gdje uklanjamo samo inficirani dio zuba te koristimo materijale koji imaju adhezijska svojstva kao što su kompoziti te biokompatibilne materijale kao što su stakleni ionomeri. Također loša oralna higijena može dovesti do razvoja parodontnih bolesti, upozorava stomatologinja Sara Čekalović Agović.

U tom slučaju, dodaje - najbitnija je rana i pravilna dijagnostika da bi se riješio problem te redovite kontrole. Za liječenje upale koristi se parodontološka terapija struganja i poliranja korijena zuba. Suvremena stomatologija omogućava korištenje regenerativnih metoda koji omogućavaju da se koštani defekti uzrokovani upalom obnove. Ukoliko dođe do gubitka zuba - idealno rješenje je implantat.

Kod karcinoma usne šupljine važna sekundarna prevencija

Osim ova tri najčešća uzroka, još je jedna vrlo ozbiljna bolest koja može narušiti zdravlje usne šupljine, ali i biti životno ugrožavajuća. Riječ je o karcinomu usne šupljine.

- Tu možemo relativno malo napraviti u smislu primarne prevencije. Konkretan rad na primarnoj prevenciji karcinoma usne šupljine bi se mogao vidjeti kroz eliminaciju glavnih rizičnih čimbenika za razvoj karcinoma usne šupljine. U prvom redu to je konzumiranje duhanskih proizvoda i prekomjerno konzumiranje alkohola, upozorava prof. Ivan Alajbeg, prodekan za međunarodnu suradnju zagrebačkog Stomatološkog fakulteta.

- Ono što mi stvarno možemo napraviti, a jako je važno to je sekundarna prevencija. To znači 'uhvatiti' karcinom kad je u ranoj fazi. Znamo prepoznati promjene koje su preteča raka i dobro i pratimo. Kroz bliski nadzor možeo na vrijeme reagirati i bolest se može relativno jednostavno kirurški riješiti, dodaje prof Alajbeg.

Dan oralnog zdravlja prilika je da se, osim karijesa i parodontne bolesti, progovori i o karcinomu usne šupljine – kao bolesti koja se promjenom loših životnih navika može uvelike prevenirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!