Juvenilni idiopatski artritis, kako ga liječiti

17.10.2021.

07:00

Autor: Zdrav život/HRT

Juvenilni idiopatski artritis, riječ stručnjaka

Juvenilni idiopatski artritis, riječ stručnjaka

Foto: Zdrav život / HTV

Juvenilni idiopatski artritis najčešća je reumatska pedijatrijska bolest, odnosno dugotrajna upala zgloba nepoznatog uzroka. 

Prema definiciji, juvenilni idiopatski artritis je upala jednog ili više zglobova koja traje dulje od šest tjedana, a prvi se put pojavi prije 16. godine života.

Postoji više podtipova bolesti tumači prim. Lana Tambić Bukovac, spec. pedijatrijske reumatologije i voditeljica Odjela za reumatologiju Dječje bolnice Srebrnjak. Kod sistemskog podtipa bolesti, značajno su izraženi vrućica, opća slabost i osipi, dok je kod oligoartikularnog, poliartikularnog oblika - upala zglobova dominantni simptom bolesti.

Lana Tambić Bukovac

Lana Tambić Bukovac

Foto: Zdrav život / HRT

U Hrvatskoj ne postoji službeni registar oboljelih, no procjenjuje se da se svake godine otkrije novih 200 slučajeva. Bolni zglobovi vrlo su česti u dječjoj dobi. Brzom i preciznom dijagnostikom važno je isključiti normalne fiziološke procese te se fokusirati samo na suspektne slučajeve. Nakon laboratorijskih pretraga slijedi radiološka obrada.

- Na prvom mjestu je magnet, odnosno magnetska rezonanca zahvaćenih zglobova. Bitno je napomenuti da je sada u svakodnevnoj praksi i ultrazvučna metoda i ona je postala imperativ. Znači ultrazvuk nam je produžena metoda kliničkog pregleda, jer omogućava detektiranje i 'nevidljivih' upalnih promjena i dovodi do brzog postavljanja dijagnoze, objašnjava Marija Šenjug Perica s Odjela za reumatologiju Dječje bolnice Srebrnjak.


Marija Šenjug Perica

Marija Šenjug Perica

Foto: Zdrav život / HRT

Nakon postavljanja dijagnoze slijedi terapijski postupak. Prvi korak je primjena nesteroidnih antireumatika. Kod blažih kliničkih slika ovo može biti i dovoljna terapija. Kad je u pitanju samo jedan zglob, onda je najčešće potrebno učiniti i punkciju. Kad se tekućina iz zgloba evakuira, kroz istu iglu se daje i terapija kortikosteroidima, objašnjava prim. Lana Tambić Bukovac.

DMAD lijekovi i biološka terapija

Dodaje kako su od devedesetih godina na raspolaganju i sintetski lijekovi koji modificiraju tijek bolesti. To su tzv. DMAD lijekovi (desease modifying antireumatic drugs). To su sporodjelujući lijekovi koji imaju učinak tek nakon dva do tri mjeseca primjene, ali su se pokazali izuzetno učinkovitima, naročito kod težih oblika.

Najsuvremeniji oblik liječenja je biološka terapija koja ciljano djeluje na specifične molekule koje su uzročnici artritisa. Prije takve terapije, kaže Tambić Bukovac - oko 30 posto djece oboljele od juvenilnog idiopatskog artritisa je završavalo sa trajnim oštećenjima zglobova i invaliditetom.

Tranzicijska ambulanta za starije od 18 godina

Veći dio malih pacijenata uspješno se izliječi do punoljetnosti. No ipak određeni broj bolesnika liječenje zahtjeva i nakon 18. godine. Za te je pacijente namijenjena takozvana tranzicijska ambulanta kad pedijatrijski reumatolozi obavljaju prvi pregled zajedno sa liječnicima iz KBC-a Rebro koji će nastaviti pratiti pacijenta. Uz prisutnost roditelja, priprema se medicinska dokumentacija i obavi se tranzicija pacijenta.

Tranzicijska ambulanta izvrstan je primjer suradnje dječjih liječnika i onih za odrasle. To je pogotovo vrijedno kod ovakvih poremećaja koji su karakteristični za dječju dob, ali mogu zahtijevati liječenje i nakon punoljetnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!