Karcinom gušterače, koje znakove ne smijete ignorirati

29.11.2021.

07:00

Autor: Zdrav život/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Maligna bolest gušterače jedno je od onkoloških bolesti s najlošijom prognozom. Sreća u nesreći je što bolest nije tako česta, poput nekih drugih oblika karcinoma. Statistika kaže da u Hrvatskoj imamo oko 800 novootkrivenih slučajeva godišnje. No zabrinjava činjenica da gotovo 85 posto bolesnika bolest otkrije u kasnoj fazi.

- Zašto je to tako? Dakle, gušterača se nalazi u retroperitoneumu. U pravilu loše je ograničena od okoline i vrlo se brzo širi u limfne čvorove i susjedne organe. Tako da se oko 15 posto pacijenata mogu operirati i na taj se način izliječiti. Kad imamo pacijenta koji ima proširenu bolest gušterače, znamo da mu je petogodišnje preživljenje 3-5%, upozorava doc. Alen Bišćanin iz Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Izostanak karakterističnih simptoma

Dodaje kako proširena bolest gušterače ima prosjek preživljenja do šest mjeseci. I kad se operira - preživljenje je prosječno od 12 do 19 mjeseci. Ali jako je bitno naglasiti da se dio pacijenata i izliječi. Uzrok ovih poražavajućih podataka jest izostanak karakterističnih simptoma koji bi zasigurno pridonijeli ranijem otkrivanju bolesti.

- Upravo zato što se gušterača nalazi u retroperitoneumu, između kralježnice i trbuha - simptomi su vrlo nespecifični. Ali ono što svakako valja naglasiti, to je značajan gubitak na težini, tjelesnoj masi. I druga stvar je bol koja se javlja visoko u žličici i obično simetrično u leđima, naglašava doc. Bišćanin.

Dijagnostički protokol obično počinje ultrazvukom. Zbog specifičnog anatomskog položaja gušterače, koristi se takozvani endoskopski ultrazvuk jer onaj klasični nije dovoljno precizan. Riječ je o ultrazvuku koji izgleda kao gastroskop i kojim se izravno gleda gušterača. Slijedi CT ili magnet gušterače koji su također vrlo važni ne samo za dokaz tumora nego i proširenosti bolesti.

Za konačnu potvrdu dijagnoze potrebno je učiniti biopsiju. Liječenje je zahtjevno zbog anatomskih i fizioloških osobina same gušterače i suvremeni pristup nalaže multidisciplinarnost.

- Sama kirurška terapija ključna je za liječenje te bolesti i još je prva kada govorimo o radikalnom kirurškom liječenju, gdje dobijemo operaciju s negativnim tumorskim rubovima. U toj situaciji imamo šansu za petogodišnje preživljenje, tvrdi doc. Dražen Vidović, voditelj Zavoda za abdominalnu kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Kombinirana terapija

Vrlo se često u liječenju karcinoma gušterače koriste različite kombinacije terapijskih modela, dodaje doc. Vidović. Tada se govori o neoadjuvantnoj onkološkoj terapiji - kad se prije operacije radi kemoradioterapija. Potom se operira i nastavlja s liječenjem kemoterapijom. Nažalost i uz sve moguće terapije, i uz kirurgiju, i uz radioonkološko liječenje i uz kemoradioterapiju, rezultati su dosta opskurni, dodaje.

Upravo zbog kasnog otkrivanja bolesti i pojave udaljenih metastaza, transplantacija gušterače najčešće nije metoda izbora u liječenju. Karcinom gušterače jasan je primjer kako je rana dijagnostika ključ uspješnijeg liječenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!