Koliko je delta soj zarazniji, što je s antitijelima i treba li i kada cijepiti djecu

26.09.2021.

07:00

Autor: Zdrav život/HRT

 Zašto je delta soj zarazniji?

Zašto je delta soj zarazniji?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

"Virus se strašno mijenja, sve je bolje prilagođen kako bi se vezao na receptor na našim stanicama i izazvao infekciju. Najnovija istraživanja pokazuju da ljudi koji se zaraze delta varijantom u gornjem dišnom sustavu imaju 251 puta više virusa nego što je to bilo kod alfa varijante iz prijašnjeg vala. Misli se da je delta varijanta oko 40 puta infektivnija od alfa varijante", upozorila je prof. Jasmina Vraneš, voditeljica Službe za mikrobiologiju NZJZ Andrija Štampar za emisiju HTV-a Zdrav život.


Učinkovitost dostupnih cjepiva na mutirane viruse

- Delta varijanta još uvijek ne izmiče učinku cijepljenja. Imamo jako dobra cjepiva sada. Nije se ni očekivalo da će biti tolika učinkovitost i da će cjepiva po završetku kliničkih faza pokazati djelotvornost od više od 90 posto. 'mRNA' cjepiva su visoko tehnološki napredna i po pitanju djelotvornosti pokazala su se izvrsnima, tvrdi prof. Vraneš. 

Mirjana Lana Kosanović Ličina iz NZJZ Andrija Štampar naglašava kako cijeli razvijeni svijet radi velike studije te da je cjepivo i dalje 90 posto učinkovito u sprječavanju teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrti. Upozorava da je osnovni cilj procijepti populaciju. Stoga poziva sve koji se nisu cijepili da to učine.

Preboljenje i razina antitijela 

Znanstvenike i liječnike u ovom trenutku najviše zanima koliko se dugo antitijela zadržavaju u našem tijelu, bilo nakon cijepljenja ili nakon preboljele infekcije.

- Ako je netko 'prebolio' infekciju, a nije imao simptome - on je u biti bio samo koloriziran virusom u gornjem dišnom sustavu. Tu ne možemo očekivati protutijela, posebno ne dugotrajna i tvrditi da je on zaštićen, objasnila je prof. Jasmina Vraneš. Pozvala se na istraživanje iz Velike Britanije koje se provodi na velikome broju 'pozitivnih'. Po svim istraživanjima, dodala je - svaki mjesec nakon preboljenja ili cijepljenja razina antitijela pada za 10 posto.

Cijepljenje maloljetnih i djece s kroničnim oboljenjima 

- S obzirom da svaka kronična bolest diže rizik za razvitak težih oblika COVID-a, dobro bi bilo da se cijepe svi koji u obitelji imaju osobu narušenog imunološkog zdravlja. Također, mogu se cijepiti i svi oni koji to žele, a stariji su od 12 godina. Kako će to točno biti provedeno u Hrvatskoj, vidjet ćemo. Najvjerojatnije će se početi s maturantima, 17-godišnjacima koji se druže s puno osoba. Tako bi se zaštitilo njih, a i usporilo napredovanje epidemije, kaže Mirjana Lana Kosanović Ličina

Nesumnjivo da ulazimo u hladniji dio godine s virusom koji i dalje cirkulira među nama. Znanstvenici diljem svijeta ulažu velike napore, ali i značajna financijska sredstva, u potrazi za rješenjem ovog problema. Do tada preostaje nam odgovorno ponašanje i poštivanje preporuka struke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!