Projekt koji olakšava skrb o oboljelima od Alzheimerove bolesti

25.12.2021.

15:21

Autor: Zdrav život/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Procjenjuje se kako je u Hrvatskoj oko 86 tisuća oboljelih od Alzheimerove bolesti o kojima najčešće brinu članovi obitelji. Kako bi tim obiteljima omogućili bolju kvalitetu života, smanjili troškove hospitalizacije, osiguran je popodnevni Dnevni boravak za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan, kao i usluga mobilnih timova u hvalevrijednom europskom projektu 'Svi za pamćenje'.

U Gradu Zagrebu je preko 15.000 oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Ako se tome pridodaju njihove obitelj koje najčešće skrbe o njima, onda govorimo i o brojkama koje prelaze 50.000 obitelji. Olakšati njima skrb o oboljelom koja je specifična i zahtjevna, jedan je od ciljeva projekta Svi za pamćenje.

- Većina produženih boravaka, dnevnih boravaka za smještaj oboljelih i za njihov dnevni suport radi uglavnom ujutro, a ovaj dnevni boravak osiguran je u poslijepodnevnim satima i vikendom od 7-15 sati. To je inovativnost koja je prepoznata od strane Europske unije kao dodatna vrijednost u našoj lokalnoj zajednici, kaže pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr. Mirela Šentija Knežević.

Prijevoz i stručna briga šest dana tjedno

Obiteljima se olakšava skrb o oboljelom koji je prepušten educiranom osoblju i za kojega je osigurana usluga prijevoza u Dnevni boravak Klinike za psihijatriju Sveti Ivan. Obitelji koje nisu u mogućnosti dovesti i odvesti svog člana obitelji, organizirano je vozilo sa stručnim timom za vrijeme putovanja.

Ne radi se dodaje Šentija Knežević samo o razvoju socijalne dodatne usluge, nego i pomirenju između obiteljskog i poslovnog života. Osigurava se stručna skrb za oboljele od demencije u okviru Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, zaposleni su fizioterapeute, radni terapeuti i medicinske sestre koje šest dana tjedno skrbe o oboljelom članu, dodaje.

Rasterećenje zdravstvenog sustava i manje institucionalizacija

- Skrb i njega za oboljele od demencija i Alzheimera je specifična i zahtjevna. Pristup korisnicima je individualiziran. U Boravku se provode fizičke aktivnosti, rekreacija, razne kreativne radionice, mentalne vježbe, kao i stimulacija govora, naglašava Nives Hrestak, djelatnica Dnevnog boravka u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan.

Rad s oboljelima organiziran je u manjim skupinama, a kapacitet boravka je 30 korisnika. Stručna ekipa skrbi i o majci Marjana Jurleke. Ona u boravak dolazi tri puta tjedno nešto više od mjesec dana.

- Prije svega nam je bila ideja da razbije dnevnu monotoniju. Dakle, da izađe iz tog sjedenja doma COVID-a. Moja žena je na internetu pronašla taj program, zasad smo jako zadovoljni, mama je je jako zadovoljna, kaže Marjan. Vidi promjene u majčinom boljem raspoloženju. Kaže da je zapamtila i dane kada dolazi u Dnevni boravak te da se veseli druženju.

- Vidim da rade dosta s rukama, da rade na motoričkim stvarima koje će, nažalost, u tom nekom ireverzibilnom procesu samo biti sve gore i gore. Tako da smo jako zadovoljni. To zadovoljstvo izlazi iz toga što je ona vesela,što rado dolazi. Upoznala je nove ljude, aktivni su, vesele se, dodaje Marjan.

Projekt traje do kraja rujna 2022. godine. Skrbnici mogu prijaviti svoje članove obitelji, a najbolje informacije će dobiti na stranicama Grada Zagreba te na stranicama Klinike Jankomir. Projekt je za sada na području Grada Zagreba, no kako je skrb o članovima obitelji oboljelim od Alzheimerove bolesti i drugih demencija vrlo zahtjevna, nadaju se kako će proširiti i na druge županije u Hrvatskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!