Rekonstrukcija dojke - složeni kirurški postupak koji ima važnu ulogu za psihičko stanje

24.10.2021.

08:05

Autor: Zdrav život/HTV

U mjesecu borbe protiv karcinoma dojke često se govori o prevenciji, no rijetko se pažnja usmjerava na dio kada je bolest nastupila ili kada je dojka odstranjena.

U mjesecu borbe protiv karcinoma dojke često se govori o prevenciji, no rijetko se pažnja usmjerava na dio kada je bolest nastupila ili kada je dojka odstranjena.

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U mjesecu borbe protiv karcinoma dojke često se govori o prevenciji, no rijetko se pažnja usmjerava na dio kada je bolest nastupila ili kada je dojka odstranjena. Danas u liječenju karcinoma dojke važno mjesto zauzima rekonstrukcija dojke, složeni kirurški postupak koji ima važnu ulogu za psihičko stanje pacijentice, o čemu su za emisiju zdrav život HTV-a govorili Zrinka Sudar Magaš, specijalistica kirurgije i profesor Srećko Budi, specijalist kirurgije, kirurške onkologije.

Osim prevencije, u liječenju karcinoma dojke važna je edukacija pacijentica o mogućnostima rekonstrukcije nakon operacije.


- Sve više žena se u današnje vrijeme odlučuje za rekonstrukciju dojke. Danas je na sreću prihvaćen stav da karcinom dojke ne znači gubitak dojke mastektomijom koja je bila donedavno standard operacije, ali hvala Bogu da se može odlučiti za primarnu ili sekundarnu rekonstrukciju, dakle i žene koje su bile mastektomirane mogu se kasnije odlučiti na sekundarnu rekonstrukciju iako je sve više žena koje pristaju na primarnu rekonstrukciju dojke, kaže Zrinka Sudar Magaš, dr.med., specijalistica opće, subspec. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije za emisiju Zdrav život.


Razlikujemo dvije rekonstrukcije dojke i nekoliko metoda. Kao što i sam naziv kaže – primarna rekonstrukcija izvodi se tijekom liječenja, odmah nakon zahvata operacije karcinoma dojke.


Sekundarna rekonstrukcija se radi nakon izlječenja od karcinoma dojke, ili ako se žena nije u prvom aktu odlučila za rekonstrukciju.


- Hoćete li staviti ekspander, hoćete li staviti implantat, ovisi o preferenciji kirurga, histologiji tumora, dogovoru sa samom pacijenticom, i naravno, postoje različite metode autologne rekonstrukcije dojke gdje vi možete vrlo jednostavno s tkivom s trbuha, to je takozvani široki mišić leđa, latissimus dorsi, gdje u nekakvoj operaciji od cca 2,5 sata trajanja možete dojku lijepo rekonstruirati i augmentirati ju, objašnjava prof.dr.sc. Srećko Budi, dr.med., specijalist opće, subspec. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije.


Postoje i kompliciranije, mikrokirurške metode, nastavlja profesor Budi, koje zahtijevaju dva kirurška tima. Jedan tim priprema tkivo s trbuha za rekonstrukciju dojke, a drugi tim priprema akceptorsku krvnu žilu i radi kirurgiju dojke.


Pacijentice često imaju dilemu oko rekonstrukcije dojke nakon radijacije.


- Grubo rečeno, ne postoji zapravo jedna kontraindikacija da se napravi sekundarna rekonstrukcija u slučaju zračene kože. To je rekonstrukcija ekspanderom, ali postoje i kirurške tehnike te pektoralne regije. Odnosno dojke i s autolognim tkivom, odnosno tkivo koje je s leđa i tkivo koje je s trbuha. Također možete napraviti vrlo lijepu i sigurnu rekonstrukciju, kaže Budi.


Prilikom rekonstrukcije u obzir se uzima i druga dojka koja se u cilju simetrije, može podići ili reducirati kirurškim putem, što se zove onkoplastična simetrizacija. Što se pak implantata tiče, zanimalo nas je imaju li oni rok trajanja.


- Danas imamo implantate pete, odnosno šeste generacije upravo a idejom maksimalnog biokompatiliteta i možemo reći da su ti implantati zauvijek. Ali uvijek postoji mogućnost problema u smislu ekcentrizacije implantata, kapsularne kontrakture, riplinga, odnosno rupture implantata, to su svakako indikacije da se implantat zamijeni novim, pojašnjava Budi.


U cilju pružanja svih informacija i jednostavnijeg procesa liječenja, profesor Budi pokrenuo je i Mamma centar – dijagnostiku i kirurgiju na jednom mjestu.


- Naše pacijentice imaju mogućnost da na tom istom mjestu mogu napraviti dijagnostiku. Ovdje postoji odličan ultrazvuk, mamografija, biopsija, citologija, to su sve ovaj dijagnostičke metode kojima postavljamo dijagnozu malignoma. Uz to, od prije nepunih mjesec dana imamo magnet od tri tesle, što itekako u dijagnostici daje završnu riječ i ideja je bila 'apgrejdati' tu dijagnostiku na kirurgiju, kaže Budi.


Žena s karcinomom dojke na jednom mjestu tako može riješiti i biopsiju i primarnu i sekundarnu rekonstrukciju.


- Naravno, ovdje smo osnovali i tim za dojku koji se sastoji od citologa, patologa, onkologa, plastičnog kirurga gdje svaki kazus proanaliziramo zajedno i nađemo najbolji modalitet liječenja za dotičnu pacijenticu, kaže Budi.


- Naš je savjet što ranije dijagnosticirati i otkriti karcinom dojke, odlučiti se za liječenje primarno kirurško onkološko liječenje koje uključuje operaciju karcinoma dojke i primarnu rekonstrukciju dojke, poručuje.


Odstranjenje dojke za žene je svojevrsna psihofizička trauma, no imati mogućnost rekonstrukcije dojke različitim metodama, od velike je važnosti u procesu oporavka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!