12:58 / 09.09.2015.

Autor: Juraj Sotošek-Rihtarec

'Ne' kloniranoj hrani na tanjuru

-

-

Foto: - / -

Zasad se Europski Parlament (zeleni lobi) suprotstavlja Europskoj komisiji (mesni lobi) i vidjet ćemo tko će pobijediti.
Europska Unija je donijela novi zakon o biotehnologiji – u utorak je u Europskom Parlamentu izglasana nova uredba, s većinom od 529 glasova, koja zabranjuje kloniranje svih domaćih životinja, njihovih potomaka i proizvoda dobivenih od njih (meso, mlijeko i reproduktivni materijali), uključujući i uvoz u EU. Treće zemlje, one koje izvoze u Europsku Uniju, od sada će morati certifikatom potvrditi da se ne radi o kloniranom mesu.

Europska Unija je već dulje vrijeme pripremala ovaj zakon, a njime se konkretno bavila Europska komisija, koja funkcionira po svojim Odborima. Nova odredba spada, između ostalog i pod Odbor za zaštitu potrošača EU na čijem čelu je bio hrvatski političar Neven Mimica. Od 1. studenog prošle godine, Mimica obnaša dužnost Povjerenika EU za međunarodnu suradnju i razvoj. Odbor za zaštitu potrošača se bavio i drugim zanimljivim stvarima.

Komisija je na prijedlog Odbora 2013. godine zabranila 26 supstanci za kozmetičku industriju. Od lipnja te godine, parfemi i šminka nisu istog sastava kao prije 5 godina. Naime, istraživanja su pokazala da određene supstance proizvode alergene na koži te se njihovom zabranom pokušava zaštititi potrošače. S druge strane postoji moćan lobi beauty industrije kojem to ide u prilog jer mijenjaju skuplje supstance s jeftinijim.

Sad je na red došla hrana. Ovaj zakon bi mogao biti izglasan zbog tri čimbenika. Prije svega, EU mora zadržati konkurentnost naspram SAD-a i Kine. Izvoznici hrane u EU bit će isključivo zemlje koje posjeduju najavljene certifikate o biopodrijetlu hrane. Takva odredba je najviše usmjerena protiv SAD-a jer je tehnika kloniranja i umjetnog uzgoja iznimno napredovala. Tu 'kemiju' si mogu priuštiti samo najveći proizvođači, a dokazano je da takve životinje daju više mesa ili mlijeka.

Drugi razlog je - etika. Zelene stranke su sve popularnije u Europi i rade sve veći pritisak na nacionalne vlade u borbi protiv nasilnog ubijanja životinja. To se prelijeva i na Europski Parlament koji vrvi zelenim lobijem, a koji stremi k tome da se iz Unije iskorijeni sve umjetno. Naposljetku - to je nasljeđe i mentalitet Unije. Zastupnici su inzistirali, ne samo da se ukloni sigurnosni rizik u prehrani, već da se smanji i patnja životinja koju u velikoj mjeri ugrožava kloniranje, izjavila je zelena političarka MichèleRivasi.

U svojim izvješćima tijekom 2008. te u deklaracijama 2009. i 2010., krovna institucija za prehrambenu sigurnost (EFSA), prikazala je kako su životinje ugrožene jer kloniranje proizvodi veliku smrtnost. Samo 6-15 posto goveda bi bilo uspješno klonirano, a samo 6 posto svinja bi preživjelo taj proces. Camille Perrin, voditeljica Odbora za potrošače, izjavila je kako su zastupnici čuli građane koji žele minimum zaštite i saznanja o onome što kupuju.

Reklamiranje proizvoda koji su dobiveni umjetnim procesom spada pod regulativu koja se zove Novel Food, a koja od 1997. određuje dopuštene i zabranjene proizvode u prehrani. Tada je prvi put u Uniji klonirana životinja, junica Dolly – koja je izazvala puno polemika u to vrijeme. Od sada, novi prehrambeni proizvod, mora proći kroz znanstvenu autorizaciju o mogućim sanitarnim rizicima prije nego li se pojavi na tržištu.

Iako je odredba nova, ona se zna već neko vrijeme te, za sad, niti jedna tvrtka nije zatražila proces autorizacije. Europska Unija slovi za mirotvornu organizaciju, a građani potvrđuju takav mentalitet. Eurobarometar  je već 2008. pokazao kako je 58% građana EU protiv kloniranja životinja, a 83% želi jasno označenu etiketu o podrijetlu mlijeka i ostalih prehrambenih derivata.

Ako Europski Parlament pokrene potpuno novu legislativu o kloniranju, nevezano za ovu odredbu, to bi moglo naići na otpore. Iako su zeleni sve brojniji i glasniji, najjači lobi je u Vijeću ministara kroz koje zakon mora proći. U Vijeću postoji opasnost da se izraze interesi velikih kompanija i partnera velikih zemlja uvoznica mesa i prehrambenih proizvoda. Zasad se Europski Parlament (zeleni lobi) suprotstavlja Europskoj komisiji (mesni lobi) i vidjet ćemo tko će pobijediti.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!