Što čitati? – o seksualnom uznemiravanju ili ljubavi

14.04.2021.

17:13

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Što čitati? – o seksualnom uznemiravanju ili ljubavi

Što čitati? – o seksualnom uznemiravanju ili ljubavi

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U ovotjednoj književnoj preporuci urednica HRT-ovih radijskih i televizijskih emisija o književnosti Karolina Lisak Vidović predstavila je Bookerom nagrađenu knjigu sjevernoirske autorice Anne Burns „Mljekar“ i slovenskog klasika Dragu Jančara i njegovo djelo „Pa i ljubav“.

Pogledajte snimku književne preporuke iz emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Anna Burns: „Mljekar“, Ljevak, prev. Igor Buljan


Priča je to o nelagodi i tjeskobi kroz koje prolazi djevojka koju seksualno uznemirava stariji, društveno utjecajan muškarac poznat pod nadimkom Mljekar.


Knjiga sjevernoirske autorice Anne Burns dosad je ovjenčana nizom priznanja: nagradama Man Booker 2018., National Book Critics Circle Award 2018. te International Dublin Literary Award 2020.


- U neimenovanom gradu neimenovane zemlje neimenovana protagonistica hoda ulicom čitajući knjige. I tako svakog dana, bila kiša ili sunce, pucnjava ili bombardiranje, bili nemiri ili neredi, gradom prolazi udubljena u svijet devetnaestog stoljeća jer s knjigama dvadesetog, zbog averzije prema stoljeću samom, ne želi imati posla, ističu iz izdavačke kuće Ljevak.

Mljekar

Mljekar

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Anna Burns rođena je 1962. u Belfastu, u Sjevernoj Irskoj. S navršenih dvadeset pet godina preselila se u London radi studija ruskog jezika i književnosti. Autorica je triju romana; No Bones, Little Constructions i Mljekar te novele Mostly Hero.


- Roman No Bones nagrađen je 2001. godine nagradom Winifred Holtby, a godinu nakon toga ušao je u uži izbor za nagradu Orange Prize for Fiction. Njezin posljednji roman Mljekar osvojio je kritiku odmah po objavljivanju, 2018. godine, kada je i osvojio nagradu Man Booker, godine 2019. našao se u užem krugu nagrade Rathbones Folio Prize i Women’s Prize for Fiction, a 2020. dobio je književnu nagradu International Dublin Literary Award. Anna Burns živi i radi u West Sussexu u Engleskoj, napominju iz izdavačke kuće.

Drago Jančar: „Pa i ljubav“, Meandar Media, prev. Anita Peti-Stantić


U ovom majstorski ispripovijedanu romanu pisac spaja intimne sudbine pojedinaca s važnim društvenim tokovima i povijesnim silnicama na uzavreloj pozornici Drugog svjetskog rata.


- Usred rata, okupacije, logora i gerilskih borbi isprepliću se četiri priče o četiri osobe koje su žrtve ili napadači, nekad i oboje. Svaki od Jančarovih junaka u jednom je trenutku žrtva, e da bi, promjenom ratnih okolnosti, ubrzo postao pobjednik i osvetnik, posjednik moći i osoba koja odjednom dolazi u priliku odbaciti nekadašnje strahove i nametnute uloge. Svaki od Jančarovih junaka pokušava na svoj način obraniti svoju ljubav od besmisla zla i od propadanja ljudskog dostojanstva, stoji u bilješci izdavala MeandarMedije.


Za roman Pa i ljubav Drago Jančar po četvrti put dobio je nagrađen uglednim slovenskim priznanjem kresnik, a potom i Austrijsku državnu nagradu za europsku književnost 2020. za cjelokupan opus.

Pa i ljubav

Pa i ljubav

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!