Što skriva podzemlje karlovačke Zvijezde?

18.04.2021.

12:31

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevik/I.H./HRT

Izložba "Vrata Zvijezde"

Izložba "Vrata Zvijezde"

Foto: Dnevnik / HRT

Poznato je da središte Karlovca, čija je gradnja počela 1579. godine - izgleda poput šesterokrake Zvijezde i po tome je jedinstveno jer su u Europi još samo dva takva grada. No, ono što tek otkrivamo - jest podzemlje karlovačke Zvijezde. Što je ispod karlovačkih ulica pronađeno u 17 godina prikazano je na izložbi "Vrata Zvijezde."

U karlovačku Zvijezdu niste uvijek mogli samo tako jednostavno - ušetati. Kugla je služila kao uteg za otvaranje mosta gradskih vrata. Sve to doznalo se iz originalnih nacrta koji su pronađeni u austrijskim i mađarskim baštinskim ustanovama. No, tajne krije i karlovačko podzemlje. 


Na ulazu u Zvijezdu s druge strane, arheolozi su prije dvije godine, otvorivši šaht, pronašli ulaz u kaponir - preteču bunkera. Kaponir je dobro očuvan. Predmeti koje su pronašli datiraju iz sredine 18. stoljeća. Najzanimljiviji je pronalazak cigli s različitim pečatima. 


- Pretpostavili smo i čini nam se da je pretpostavka dobra, da su se cigle proizvodile ovdje u Karlovcu i da su one korištene za izgradnju struktura koje su u tom momentu u tvrđavi bile potrebne, rekla je Matea Galetić, autorica izložbe. 


Uz filmove, projekcije, 3D makete, originalne nacrte na izložbi se mogu doznati sasvim novi detalji o povijesti Zvijezde. 


- Tako da pokažemo onaj dio Karlovca koji smo možda naslućivali koji je skriven pod zemljom, ali nismo ga imali prilike svaki dan vidjeti, rekla je Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac. 


Izložba će biti otvorena godinu dana i dobar je uvod u ono što bi bogatu povijest Karlovca najbolje prikazalo - a to je Interpretacijski centar Zvijezda, čija je izgradnja u planu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!