U samo dva dana dvije premijere Krleže

10.06.2021.

10:56

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Krleža u HNK Zagreb

Krleža u HNK Zagreb

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu na kraju sezone pred publiku je izašlo s čak dvije dramske premijere u samo dva dana. Preksinoć je na pozornici bio Krležin rijetko izvođen "Aretej", a sinoć njegova poznata drama "U agoniji" - obje u režiji Ivice Buljana. 

Šezdeset i dvije godine prošlo je od prvog i jedinog uprizorenja Krležina "Areteja" u zagrebačkom HNK-a, a gotovo četvrt stoljeća od igranja predstave "U agoniji". Ivica Buljan vidio ih je kao suprotstavljeni diptih, koji pred publiku donosi Krležin univerzum, toliko sličan svemu onomu što danas živimo.


Dojmove ekipe predstave i publike donosi ekipa Vijesti iz kulture:

Redatelj Ivica Buljan smatra da je Krleža je tu nenadmašan majstor.


- On govori o odnosu znanosti i politike, govori o zdravstvu i koliko je medicina promjenila svijet i kako smo iz tog makro svijeta upali u jedan mali svijet odnosa prepun trauma - obiteljskih, intimnih, ljubavnih, kaže Buljan.


To što su jednako aktualne i danas, uvjetovalo je odluku da se obje nađu na pozornici HNK-a, no presudan je bio sjajan glumački ansambl koji se može uhvatiti u koštac s krležijanskom rečenicom i njegovom lucidnom misli.


- Možeš raditi cijelo jedno desetljeće i uvijek ćeš naći neku novu razinu i neku novu lakoću s kojom možeš artikulirati rečenicu koju onda pretvaraš u krv i meso, ističe glumac Livio Badurina koji tumači ulogu dr. Ivana pl. Križoveca u predstavi "U agoniji".

"U agoniji" ulogu Laure Lenbach tumači Nina Violić.


- Krleža, kad ga dugo žvačeš i kad ga dugo misliš, može biti jednostavan, to se nekako nadam da ću prenijeti tu jednostavnost, napominje Nina Violić.


Naizgled nepovezive drame


Naizgled, možda, nepovezive drame, na pozornicu donose intimne i globalne probleme s kojima se i danas susrećemo, likove koje itekako dobro poznajemo, ali i emocije od kojih zaziremo. Koliko izazovno, toliko i stresno pa uz Milana Pleštinu kao Areteja, redatelj u prvi plan stavlja ženske snage.


- U našem komadu neke muške uloge igraju žene što je jedan zanimljiv pristup jer govori o poziciji žene danas i to mi je drag pristup koji je redatelj Ivica Buljan napravio, komentira Jadranka Đokić koja nastupa u ulozi Livije Ancila u "Areteju".

Redateljev potez pozdravila i "Aretejeva" publika:


- Dojmili su me se glumci, koji su toliko fenomenalni i koji su sve to mogli izvesti; prvenstveno me se dojmio fantastičan Krležin tekst, način na koji je on izveden i kostimi su lijepi; jako mi se svidjelo, ovo je prvi put da vidim Areteja na sceni, dojmovi su premijerne publike.


Nakon sinoćnje premijere predstave "U agoniji", i kritika i publika reći će završnu riječ. Kako god, rijetko se Krleža proslavio ovako kao u zagrebačkom HNK, u dvije snažne predstave u samo dva dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!