Natjecali se budući frizeri i soboslikari

07:00 / 19.03.2022.

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Budući frizeri i soboslikari

Budući frizeri i soboslikari

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Karlovačka Mješovito-industrijska škola bila je domaćin međužupanijskog natjecanja u zanimanjima soboslikar i frizer. Natjecalo se 20-ak učenika, a najbolji idu na državno natjecanje. Bila je ovo prigoda i za populariziranje obrtničkih zanimanja za koja se već zna da su vrlo tražena i sve bolje plaćena.


Natjecateljice u frizerskom zanimanju imaju od 15 do 17 godina, ali rade gotovo kao profesionalni frizeri. Imale su vrlo zahtjevan zadatak - samostalno obojiti kosu i napraviti večernju frizuru. Sve je trebalo biti gotovo u tri sata.

Davorka Sajevac, voditeljica praktične nastave u MIOŠ-u kazala je da se pritom koristilo nekoliko boja, a kosa se oblikovala različitim aparatima – figarom, četkom i peglom.

Učenice su se danima pripremale za ovo natjecanje, a najbolje idu na državno. 

Među soboslikarima je na natjecanju boje karlovačkog MIOŠ-a branila i jedna djevojka, buduća soboslikarica.Zanimalo me farbanje, gletanje, crtanje, kazala je Jana Rožić.

Interes za obrtnička zanimanja trebao bi biti mnogo veći. Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ-a u Karlovcu istaknula je da i dalje upisuju te željno očekuju autolakirere i soboslikare te da imaju dobre uvjete za njihovo školovanje.

Ovakva natjecanja dobra su prilika za popularizaciju obrtničkih zanimanja, koja su ne samo tražena, već mogu biti i itekako kreativna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!