Medovina - nektar bogova

15.04.2021.

19:36

Autor: Eva Čolaković/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

default error photo

U kontinentalnom turizmu za privlačenje gostiju iznimno je bitna inovativnost. Svjesna je toga vinkovačka obitelj Ferbežar koja posljednje četiri godine usavršava medovinu - piće koje se na našim prostorima konzumira još od prapovijesti. 

Prije desetak godina s dvije košnice i s ljubavlju prema prirodi obitelj Ferbežar počela se baviti pčelarstvom - braća Antonio i Goran danas broje oko 140 pčelinjih zajednica i posla uvijek ima.

- Pčele dobivaju mlado saće, izgrađuju ga u ovome periodu kada su jake paše, tako da im dodajemo novo saće, staro se uvijek izbacuje, objašnjava Goran Ferbežar, nositelj OPG-a.

Za sedam dana ovo će leglo izaći van i popuniti već ovaj sanduk do kraja.

Med koji će proizvesti ove pčele koristit će se u hrani, u medicini, ali i za proizvodnju vrhunske medovine, odnosno vina od meda koje nastaje u kućnom laboratoriju braće Ferbežar.

Otvorili su i mederiju u kojoj se može kušati ova božanska kapljica.

- Počeli smo raditi s entuzijazmom, željom, puno smo učili, istraživali i evo kroz neke četiri godine smo došli do proizvoda s kojim smo prvenstveno mi zadovoljni i da bi ga ponudili, kaže Goran.

Proizvoda koji se na vinkovačkom području, prema povijesnim izvorima, pije od prapovijesti, a često su ga nazivali kao piće božanstava - grčkih, rimskih i slavenskih.

- Povodom smrti junaka božica Slava, koja je vodila junake u zagrobni život, ih je među ostalim častila i medovinom, priča Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci.

- Sama povijest se veže za to, u rimskoj i grčkoj kulturi, tako da nadamo se dobiti poveznicu s gradom i jednu turističku priču, kaže Antonio Ferbežar.

Koju Vinkovci s bogatom poviješću i zaslužuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!