Talijan koji je nakon SAD-a i Londona odabrao Hrvatsku

15.07.2021.

11:53

Autor: Ivana Vilović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Gabriele Cocco

Gabriele Cocco

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Talijan Gabrielle Cocco u nekoliko je navrata dolazio u Hrvatsku, međutim, tek je nedavno odlučio ovdje zatražiti prebivalište. Profesionalni put ga je iz Italije odveo u SAD i London, no na kraju je odabrao – Hrvatsku.

Kako je Gabrielea životni put doveo u našu zemlju i zašto je odlučio kod nas doseliti za stalno, doznali smo u rubrici „Stranci u Hrvatskoj“ emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Potječem iz sjeverne Italije, iz planinske regija, ali odrastao sam u Pisi. Pisa je maleni grad na moru, nema puno stanovnika. Vikendi se obično provode na obali, na suncu, u šetnjama… Uživa se u tim blagodatima , rekao je na početku razgovora Gabrielle Cocco.


Tijekom studija i daljeg obrazovanja Gabrielle je boravio u SAD-u i Velikoj Britaniji.


- Studirao sam u Pisi, ali sam neko vrijeme proveo studirajući u SAD-u, te u Londonu gdje sam živio nekoliko godina. London je prekrasan grad, jako zanimljiv, ali izrazito skup i težak za život. Nisam se mogao naviknuti na to što je London udaljen od mora, kao ni na vremenske prilike, komentira Gabrielle.


Život u SAD-u mu se više svidio, premda je riječ o sasvim drugačijoj kulturi, a Hrvatsku je, pak, prvi put prije došao na godišnji odmor.


- Ljetovao sam na dalmatinskoj obali i bilo je prekrasno. I zaljubio sam se – tako da sam odlučio doseliti u Hrvatsku, otkriva Gabrielle.

Gabrielleu posao omogućava da radi bilo gdje na svijetu.


- Ja sam produkt-menadžer. Radim za tvrtku u digitalnoj industriji koja ima sjedište u Milanu. Mogu raditi bilo gdje, važno je samo da imam pristup internetu i računalo, ističe Gabrielle.


Trajno boravište u Hrvatskoj nedavno je zatražio u Zagrebu.


- Još nisam dobio potvrdu, ali radi se o administraciji koja traje neko vrijeme, ali to je jedan korak bliže potpunom preseljenju, kaže naš sugovornik.


Njegova je filozofija da mjesto čine ljudi.


- Zagreb je grad koji je ugodan za život, on je idealne veličine, nije prevelik. Blizu je planini što se meni izrazito sviđa jer sam djetinjstvo proveo u planinama, a isto tako je blizu i more, a navikao sam provoditi puno vremena na moru, tako da je geografski idealno lociran, napominje Gabrielle.


Italija i Hrvatska su, također, blizu, pa je bilo zanimljivo doznati koliko su Talijani i Hrvati slični:


- Slični su - i Talijani i Hrvatski vole jesti, zanima ih kuhinja. Mislim da su i Hrvati i Talijani topli, otvoreni, opušteni i gostoljubivi i to mi se sviđa. Osjetio sam to i kad sam ranije kratko boravi tu, a ljubav, moja djevojka, to je bio i dodatni motiv da ostanem ovdje, ustvrdio je Gabrielle.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!