Osječka udruga "Pobjede" nastoji zbrinuti što više pasa

18.03.2022.

07:00

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Azil za napuštene pse u Osijeku

Azil za napuštene pse u Osijeku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U udruzi "Pobjede" samo lijepe vijesti. Naime, ne samo što se skrbe o životinjama, nego tamošnji volonteri vode računa i o okolišu.

Ivana u azil za napuštene pse dolazi tri godine, svakodnevno bez obzira na vremenske uvjete.

- Jednostavno se zaljubiš u pse i ovdje smo svi ekipa, familija i jednostavno obožavam provoditi vrijeme ovdje, objasnila je Ivana Bilić, udruga "Pobjede" iz Osijeka.

Uz brigu o psima, ovo se mjesto nastoji učiniti još ljepšim i ugodnijim za one koji tu žive, rade, ali i za one koji ga posjećuju.

- Sastavni dio naše udruge je i briga o okolišu. Tako ne želimo da se smeće baca ni u našoj neposrednoj blizini jer ipak mi na neki način ovom smatramo našin domom, navela je  Lucija Baraban, udruga "Pobjede".

Svake godine uređuje se okoliš azila. Sve započinje proljetnim radovima.

- Ne samo što mi volimo da nam je sve lijepo i šareno u azilu, tako i psi vole. Proljetni radovi - sadimo tulipane, svo šareno cvijeće, od prkosa do nevena, da je što šarenije i ljepše, rekla je Ivana Bilić.

No zbog sustavnog problema neodgovornih vlasnika i napuštanja pasa te nekastriranja, broj stanara u azilu uvijek je isti.

- Zapravo sa smješkom govorimo da je kod nas u azilu uvijek 180 pasa, uvijek se traži mjesto više i zapravo na sve moguće načine pokušavamo zbrinuti što veći broj pasa, istaknula je Lucija Baraban.

Iz tog razloga niču i novi boksevi i koristi se svaki pedalj dvorišta.

- Prisiljeni smo bili na uštrb jednog dvorišta i životnog prostora šest-sedam pasa taj dio prostora odvojiti i napraviti nove bokseve u koje bi se moglo prihvaćati pse koji će nam tek stizati, dodala je Baraban.

Vrijednih ruku uvijek nedostaje, ističu ovi volonteri. Zato su svi posjetitelji dobrodošli, bez obzira na to žele li pomoći, raditi ili samo prošetati dlakave stanare koji ih željno očekuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!