Zrinka Paladino "O Zagrebu i..."

10.05.2021.

12:08

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Zrinka Paladino "O Zagrebu i..."

Zrinka Paladino "O Zagrebu i..."

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Poznata arhitektica, konzervatorica i kolumnistica Zrinka Paladino posljednjih godina svoje pero oštri u britkim "Telegramovim" komentarima o Zagrebu, njegovoj arhitekturi, devastaciji, ali i drugim pojavama u društvu. 

Njezina nova knjiga, na gotovo 400 stranica, donosi 50 takvih tema. Uoči današnjeg izlaska na svjetlo dana, autorica je za Vijesti iz kulture otkrila još pokoji detalj o toj intrigantnoj knjizi:

Simboličnog podnaslova "48 plus 2", ovom knjigom Zrinka Paladino ističe svoju životnu i profesionalnu zrelost. Time apostrofira i godine koje joj, zbog svega onoga što je prošla radeći u zagrebačkom Zavodu za zaštitu spomenika te napuštajući ga odlaskom u samostalne vode, daju za pravo da kritički i otvoreno, kao povjesničarka arhitekture, progovara o temama koje su uvijek aktualne i tiču se svih nas.


- Tu ima raznih tema, ne samo Zagreba, zato se knjiga i zove „O Zagrebu i…“. Probala sam dotaknuti i povijesne bisere Dubrovnika i Splita, zatim Klanjca, pa neka sjajna suvremena ostvarenja poput kutjevačke vinarije, jedne divne hiže u Kumrovcu, obnove Vitićeva nebodera u Laginjinoj na kojoj sam i sama sudjelovala kao konzervator, nabraja Paladino.

Zrinka Paladino "O Zagrebu i..."

Zrinka Paladino "O Zagrebu i..."

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nastojala je, kaže, ljudima približiti arhitektonske teme pristupačnim načinom pisanja. Pritom nema ograničenja u odabiru tema.


- Sve teme su moje osobne teme, nijedna nije bila naručena, i ni jedna rečenica mi nije bila cenzurirana. Imala sam totalnu slobodu. Sebe ne smatram novinarom kolumnistom, jesam stručnjak – konzervator, arhitekt, koji zapravo ima privilegiju pisati i malo uči u novinarstvo, napominje naša sugovornica.


Premda je u knjizi primarno riječ o arhitektonskoj kritici, Zrinka Paladino nastojala je, kaže, održati zdravu ravnotežu pišući i o nekim uspješnim projektima i njihovim autorima.

Zrinka Paladino

Zrinka Paladino

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Nemamo baš puno stvari za pohvaliti, međutim, još uvijek imamo sjajnih i kvalitetnih pojedinaca. U tom moru mediokritetstva, loših ostvarenja i lošeg održavanja bljesnu kvalitetne stvari koje pokazuju da imamo još uvijek i potencijala i znanja, zaključuje Paladino.


Njezino znanje iščitava se iz ovog štiva, vidljivo i u budućim kolumnama, sigurno je i zalog za budućnost u kojoj, premda je neki vide u njoj, politika trenutačno nije opcija, ali, dugoročno, kaže, tko zna...


Na usluzi HRTi možete pogledati gostovanja Zrinke Paladino iz 2016. godine u emisijama Nedjeljom u 2 i Intervjuu tjedna HRT3.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!