07:17 / 28.02.2021.

Autor: Zdrav život/HRT

Šezdeset posto bolesnika ne umire od bolesti

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najveće  društvene probleme u Hrvatskoj. Stoga Institut Ruđer Bošković i farmaceutska hrvatska kompanija rade na razvoju novih formula kliničke prehrane namijenjene osobama koje se nalaze u riziku ili su oboljele od pothranjenosti, dijabetesa ili karcinoma. 

'Razvoj inovativnih formulacija kliničke prehrane' naziv je zajedničkog projekta naše vodeće znanstvene institucije i jedne od najvećih farmaceutskih kompanija u Hrvatskoj. Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se u najznačajnije društvene probleme razvijene Europe, ali i Hrvatske.

- Problem malnutricije je zapravo dvostruk. On predstavlja problem kako neadekvatnog unosa kvalitetnih nutrijenata u organizam, tako i prekomjernog unosa loših nutrijenata. Danas postoji podatak koji je izašao u tzv. 'Global nutrition reportu' koji kaže da čak jedna od devet osoba u svijetu pati od malnutricije, a čak jedna od tri osobe u svijetu pati od problema pretilosti, kaže dr. Marijeta Kralj s instituta Ruđer Bošković.

Neadekvatna prehrana posljedično dovodi do razvoja bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa, povišenog krvnog tlaka i karcinoma. Te su skupine bolesti glavni razlozi hospitalizacija bolesnika, ali i smrtnosti. Dr. Kralj upozorava i na činjenicu da su u riziku od malnutracije i pacijenti u bolnicama te osobe u domovima za starije i nemoćne.

60 posto osoba u bolnicama i domovima je neuhranjeno

Statistički podaci pokazuju da malnutricija uzrokovana nepravodobnom i neadekvatnom nutritivnom terapijom zahvaća i do 60 posto hospitaliziranih bolesnika. I ono što zastrašuje jest činjenica da zapravo 20 posto ljudi koji su hospitalizirani primarno umire od posljedica malnutricije, a ne od primarne bolesti, dodaje dr. Kralj.

- Neki pacijenti ne mogu naprosto kvalitetno konzumirati hranu kao posljedica bolesti, ne mogu ju žvakati ili progutati, naprosto nisu kontaktibilni ili imaju velike oštećenja probavnog sustava uslijed kojega ne mogu apsorbirati kvalitetno hranu, objašnjava. Iz tog razloga hrana za posebne medicinske potrebe ima ključnu ulogu u prehrani bolesnika koji se nalaze u riziku malnutricije.

- Mi znamo da ako bilo tko od nas poznaje nekoga tko je recimo na kemoterapiji, onda razumijemo koliko je važna prehrana, a koliko je veliki problem zapravo gubitak apetita. Često ti pacijenti kažu da bi im više odgovarala hrana koja nije slatka, a enteralna hrana na hrvatskom tržištu dosta je slatka, aromatična. Ideja je zato - probati razviti nove proizvode koji bi bili prilagođeni afinitetima potrošača s ovog našeg područja, objašnjava dr. Ivanka Jerić, koordinatorica projektnog tima IRB-a.

- Ovaj pristup i suradnja omogućavaju multidisciplinarni pristup i umrežavanje znanja iz više područja: prehrambene tehnologije, nutricionizma, farmacije, biokemije, medicine i ostalih srodnih područja, dodaje mr. Lenkica Penava, koordinatorica projektnog tima farmaceutske tvrtke. Clj projekta je realizacija triju novih formulacija enteralne prehrane - za osobe u riziku od malnutracije, za oboljele od dijabetesa i za onkološke bolesnike, objašnjava dr. Ivanka Jerić, koordinatorica projektnog tima IRB-a.

Koncept personalizirane nutricionističke podrške 

- Cilj je okupili zdravstvene djelatnike i sve one koji imaju takve zdravstvene probleme na jednom mjestu. Ideja je da se bolje komunicira s ljudima, da im se pomogne. Vjerujemo da će se kroz savjetovalište nekako bolje iskristalizirati situacija kojim putem ići prema zdravstvenom sustavu, dodaje dr. Jerić.

Projekt je vrijedan više od 9 milijuna kuna, a dvije trećine sredstava osigurano je iz europskih fondova. Predviđeno trajanje projekta je tri godine, kada bi njegovi rezultati trebali biti implementirani i u kliničku praksu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!