Ako mislite da postoje samo 4 krvne grupe, varate se

25.09.2021.

16:16

Autor: Zdrav život/HRT

Krvne grupe

Krvne grupe

Foto: - / Pixabay

Odrasla osoba od oko 70 kilograma ima u svojoj cirkulaciji od 4 do 5 litara krvi. Postoje različiti sustavi krvnih grupa, njih čak 36. Čak 42 posto Hrvata ima krvnu grupu A.

Krvne grupe su skupine u koje se dijeli krv prema antigenima u membrani krvnih stanica te odgovarajućim antitijelima u krvnoj plazmi. Temeljni sustav krvnih grupa je takozvani AB0, u kojem se razlikuju četiri krvne grupe – A, B, AB i 'nula. Manje je poznata činjenica da sustava krvnih grupa ima puno više.

- Po nekim trenutno neobjavljenim podacima već ih je preko četrdesetak i broje na eritrocitima preko tri stotine antigena. Ono što je najzanimljivije je AB0 sustav krvnih grupa. Za njega volimo reći da je kralj svih krvnih grupa. I to zato što ima upliv na sva područja medicine - od transfuzije, trudnoće do transplantacije, kaže dr. sc. Zrinka Kruhonja Galić, spec. transfuzijske medicine. 

Što se događa kad primite krivu krvnu grupu?

Prilikom transfuzije krvi vrlo je važno da krvne grupe davatelja i primatelja budu iste jer u protivnom može doći do hemolitičke reakcije.

- Kad osoba krvne grupe B primi krvnu grupu A - A eritrocit dolazi u cirkulaciju osobe koja na eritrocitima ima B, a u plazmi pliva puno 'anti A'. Taj 'anti A' ide na ono što prepoznaje, a to je upravo A eritrocit koji smo dali. Tada dolazi do aglutinacije i zgrušavanja. Prema tome, nemamo funkcionalne eritrocite, a imamo brdo posljedica. Ne samo da nemamo svježih, koje smo transfundirali jer se uništavaju i razgrađuju - nego imamo i nusprodukte te razgradnje. To za pacijenta može u rijetkim slučajevima završiti i smrtonosno, objašnjava Kruhonja Galić. 

Put krvi od darivatelja do krajnjeg primatelja

Malo je poznato i kako izgleda put krvi od darivatelja do krajnjeg primatelja. Prikupljena krv se prerađuje posebnim tehnološkim procesima.

- Ta vrećica koja sadrži 450 mililitara najprije odstoji jedno vrijeme jer se stavlja na hladne ploče. Procjena je da će svi kasniji lijekovi, labilni lijekovi proizvedeni iz te doze - biti najučinkovitiji i najkvalitetniji. Potom krv odlazi na centrifugiranje prilikom čega dolazi do razdvajanja stanica i plazme. Tim razdvajanjem stvaraju se tri osnovna krvna pripravka, navodi docentica Irena Jukić, ravnateljica HZTM-a.

Koncentrat eritrocita, koncentrat trombocita i krvna plazma 

Docentica Jukić objašnjava kakose koncentrati eritrocita čuvaju u kontroliranim hladnjacima na 4 Celzijeva stupnja i mogu biti primijenjeni bolesniku unutar 35 dana. Koncentrat trombocita je također vrlo važan krvni pripravak, a liječnicima zadaje podosta glavobolje jer se mora iskoristiti u samo pet dana.

- Taj krvni pripravak služi za sprječavanje krvarenja. Te krvne pločice moraju se čuvati na sobnoj temperaturi i biti cijelo vrijeme u agitatoru kako se ne bi slijepile, dodaje Jukić.

Krvna plazma se naglim postupkom zamrzava i moguće ju je čuvati do tri godine. Koristi se pri velikim transfuzijama i transplantacijama. Zanimljivo je također da je cijela transfuzijska medicina umrežena u jedinstveni informatički sustav.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!